СКАНДАЛ! Над 81 пъти САЩ са се опитвали да се месят в изборите на други държави!!!
САЩ, повече от всяка друга страна в света, се опитват да се намесват в изборите в чужди държави. Това твърди в интервю за американското обществено радио американският експерт по този въпрос, научният сътрудник в Института по политика и стратегия в университета Карнеги Мелън в Питсбърг, щата Пенсилвания, Дов Левин. Според неговата оценка, в периода от 1946 до 2000 г. САЩ най-малко 81 пъти са се опитвали да оказват влияние върху изборните процеси в други страни, пише Пик.

В Съветския съюз и Русия Левин посочва 36 такива опити за този период. Той споменава и други държави като – Китай и Венецуела при президента Уго Чавес, но не прави количествени оценки. Експертът подчертава, че посочва и анализира случаи на намеса в изборния процес, а не директни опити за „смяна на режима“. Не говоря за организиране на тайни преврати като в Иран през 1953 г. и Гватемала през 1954 г., каза Левин.
Той разглежда само онези случаи, в които САЩ са се опитвали да влияят пряко върху изборите в полза на една от страните. Ако се включат и други видове намеса, общият брой може е по-голям, посочва той.

Левин посочва като пример, увенчан с успех, президентските избори от 2000 г. в Югославия. „Слободан Милошевич се бореше за преизбирането си, а ние не искахме той. По всякакъв начин поддържахме опозиционния кандидат Воислав Кощуница. Финансирахме опозиционери, организирахме тяхната подготовка, обучавахме ги как да водят кампании. И по моя преценка тази подкрепа изигра ключова роля и позволи на опозицията да спечели. “ Изследователят твърди, че, според него в около една трета от случаите на намеса в избора на други хора прави „публично“, т.е. открито. В други случаи такива операции се провеждат тайно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'