Швеция ще съди Унгария заради „бежанците“

Швеция се опита да върне в Унгария пет хиляди пристигнали от там мигранти, но унгарските власти отказаха да ги приемат. Сега вероятно въпросът ще се решава в съда, пише в. „Свенска дагбладет“, цитиран от ТАСС и БТА.
.Министърът на правосъдието и миграцията на Швеция Морган Йохансон заявил пред изданието, че са получили делата на почти пет хиляди лица, регистрирани като бежанци в Унгария. „(…), но когато ги връщаме обратно, там не ги приемат“, посочил министърът пред в.“Свенска дагбладет“, пише Dir.bg
Шведското правителство е обърнало внимание на Унгария, че нарушава Дъблинския регламент, съгласно който бежанците трябва да получат убежище в първата надеждна страна, в която са пристигнали. Ако след това бежанец отиде в друга държава от ЕС, то трябва да бъде върнат в първата страна, в която е пристигнал.Йохансон отбеляза, че отговорността за спазването на Дъблинския регламент е на Европейската комисия.
Европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос ще се опита да убеди унгарските власти в необходимостта да приемат мигрантите, пристигнали в Швеция от Унгария, но ако това не стане, следващата стъпка на кралството ще бъде да се обърне към съда на ЕС, заяви министърът на правосъдието Морган Йохансон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'