Шведски министър: ЕС има капацитет да приема по 1 милион бежанци годишно, ако някоя държава не иска можем да я принудим
Европейският съюз има капацитет да приема по 1 милион бежанци на година. Съюзът може да принуди страните членки чрез нови бежански правила, приемани с мнозинство, ако не бъде постигнат консенсус.

Това заяви шведският министър на имиграцията Морган Йохансон в интервю за Ройтерс.

Европа като континент трябва да понесе отговорността си за глобалната бежанска криза”, каза Йохансон, който е министър на правосъдието и миграцията към лявоцентристкото шведско правителство.

Ние сме най-богатият континент в света и е очевидно, че ако някой може действително да се справи с това, то това е Европа със своите 500 милиона граждани”, изтъкна още той.

Миналата година Старият континент беше залят от 1,3 милиона мигранти,предимно от Сирия, Ирак и Афганистан.


Йохансон добави, че е необходимо приемането на постоянен механизъм за разселване на бежанците сред страните членки на ЕС, друга квотна система за приемане на определен брой бежанци от лагери извън Европа и по-хармонизирани правила за бежанците в страните членки.

И ако не можем да постигнем съгласие, има правила за вземане на решения, които можем да използваме. Приемане на решения с мнозинство, които могат да се прилагат и в тази област също”, подчерта шведският министър.

„Европейският съюз трябва да може да приема по 1 милион бежанци на година”, категоричен е той.

Миналата година Швеция прие рекордните 163 хиляди бежанци, но тази година се очаква да бъдат около 35 хиляди заради стриктните правила и наложения граничен контрол.

Йохансон каза, че миналата седмица е привикал унгарския посланик като протест срещу нежеланието на Будапеща да приеме бежанци, които за първи път са се регистрирали в страната. Той добави, че с колегите му от скандинавските държави са изпратили писмо на Европейската комисия, в което се призовава да се действа срещу Унгария.

В най-лошия случай Унгария ще трябва да бъде изправена пред съда, изтъкна още министърът. / news.bg

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'