Ще успеят ли учените да клонират човек?

Раждането на клонираната овца Доли, на 5 юли 1996 г., породи надежди за значими пробиви в областта на здравеопазването, като лабораторно производство на органи.
 Засега не се стигна до очакваните чудеса при клониране, като получаването на органи в лабораторна среда, поради опасения от ексцесии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Човешкото клониране се оказа до такава степен сложно, рисковано и неприемливо от етична гледна точка, че бяха предпочетени други технологии.

Клонирането за медицински цели не бе на висотата на очакванията„, заяви Росарио Исаси от Института по биоетика и здравна политика към университета в Маями.

Овцата Доли е първият бозайник, клониран с помощта на технология за соматичен клетъчен ядрен трансфер.

Ядрото на възрастна клетка заедно с нейната ДНК е отнето и имплантирано в неоплодена яйцеклетка, чието ядро предварително е било отнето. С помощта на различни технологии, включително електрически шок, се получава ембрион.

По този начин обаче не е създаден човек, тъй като клонирането като технология за човешка репродукция бе отхвърлено в целия свят заради етични съображения и санитарни рискове.

При животните само малък брой ембриони оцеляха след раждането си и много от тях по-късно имаха здравословни проблеми.

„Обществото и политиците се опасяват от плъзгане по нанадолнище, като едно нещо може да повлече след себе си друго, докато се стигне до катастрофа“, отбеляза Исаси.

Инвестициите в изследванията върху терапевтичното клониране намаляха и днес са малко страните – Белгия, Китай, Израел, Япония, Южна Корея, Великобритания, Сингапур, в които е разрешено създаване на ембриони за изследвания.

Производството на стволови клетки с терапевтична цел също предизвиква дебати от етично и морално естество. Няколко учени създадоха стволови клетки, използвайки технологията, свързана с клонирането на Доли, но не стигнаха до създаване на функциониращи човешки органи.
loading…


One thought on “Ще успеят ли учените да клонират човек?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'