Ще купуваме 30 годишни изтребители 3-та ръка, сметката ще остане за следващото правителство

Невиждан скандал се заформя около новите покупки на изтребители, след като от МО изтече документ какво и как възнамерява да купува Николай Ненчев. 2 от 3-те обсъждани варианта са за тотално остарели и пенсионирани самолети. Най-вероятната сделка е тази за 31 годишни Ф-16 от Португалия, които буквално са 3-та ръка. Това са самолети, които първо са били на една държава, после Португалия ги е купила, и сега ние ще сме третия купувач. Машините са по-стари дори от текущата ни авиация, която вече генерали обявиха за „морално остаряла“. Те обаче го направиха, за да си извоюват пари за нови машини. Едва ли са имали идеята да пращат Миг-29 в пенсия, за да купят 31 годишен Ф-16.

Цялата схема ужасно вони на корупция. В тази посока сочи и „финансовата рамка“. Която предполага сега да се сключи договорът, т.е. да се приберат комисионите, а най-големите плащания да са при следващото, а вероятно и при по-следващото правителство – 2020 и 2021 г. Тогава злочестият управляващ ще трябва да се бръкне с по 400 милиона на година, а в добавка горе долу по същото време започва изплащането и на вече изтеглените заеми от ГЕРБ.

loading…

За приблизително половината от въпросните пари може да се купи цяла ескрадрила от новите руски Миг-31 или Су-35, които доказаха ефективността си в Сирия. Всъщност за 1,5 милиарда лева можем да купим дори 6 от възможно най-скъпите и най-нови изтребители – Ф-35. 6 чисто нови от тях със сигурност вършат повече работа от 8 пенсионера Ф-16. Но едва ли биха съдържали очевидната комисиона, която се очертава около 75% от сумата. Поне тия бракми на по 30 години реално не струват повече от 300-400 милиона всичките заедно.

samoliot4eta

gudelnews.com

One thought on “Ще купуваме 30 годишни изтребители 3-та ръка, сметката ще остане за следващото правителство

  • 22.12.2016 at 11:07
    Permalink

    Загубен народ загубена държава

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'