„Шалом“ осъдиха поругаването на „Альоша“ с декларация: Нашият хилядолетен и красив град не познава етническата омраза

От пловдивската структура на ”Шалом” разпространиха декларация, която осъжда посегателството над паметника Альоша. Ето какво се казва в становището, разпространено до медиите:
В последно време ставаме свидетели на процеси, които въвличат еврейската общност на България в тълкуване на станали по време на Втората Световна война събития. Определени сили правят внушения. Злонамерено се драска варварски по паметници и с квалификации се обиждат групи от хора. В петък това продължи, този път в Пловдив. Бе посегнато на Паметника Альоша. Свастиките и нацистките символи бяха съпроводени от обиди към еврейската общност.
Нас, представителите на българската, в частност на пловдивската еврейска общност, това ни наскърби и обиди. За съжаление, това отекна и в еврейски организации по света. Бе погазена паметта на 6 млн. наши сънародници, братя и сестри, загинали в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Категорично протестираме против този вандалски акт. Заставаме зад пловдивската общественост, която осъди това действие.Всички знаем, че всеки опит за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони и вярваме, че съответните органи ще издирят нарушителите.

Искаме да напомним, че българските евреи са част от българското общество. Нашите деди са живели тук от столетия и са взели участие във всички борби в името на България. Участници са през годините в развитието на българската държава, в изграждането на нейната база и надстройка. Преди 75 години българския народ , Православната църква, интелигенцията спасиха от неминуема смърт своите еврейски сънародници и написаха една светла страница в историята на 20 век , която евреите по света никога няма да забравят. Нашият хилядолетен и красив град не познава омразата между отделните етнически общности. Продължаваме да живеем заедно и приятелски, давайки пример на други общества по света в името на един справедлив свят!One thought on “„Шалом“ осъдиха поругаването на „Альоша“ с декларация: Нашият хилядолетен и красив град не познава етническата омраза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'