Сергей Лавров: Русия ще изведе газопровода „Турски поток“ на територията на ЕС, само след като получи юридически гаранции от Брюксел

Русия ще бъде готова да изведе газопровода „Турски поток“ на територията на ЕС, само след като получи юридически гаранции от Брюксел, заяви Сергей Лавров. Той направи това изявление на среща с членовете на Асоциацията на европейския бизнес, информира ТАСС.“Растящите нужди на страните от Южна и Югоизточна Европа биха могли да бъдат задоволени от продължението на втората линия на „Турски поток“ на територията на Евросъюза“, каза той. Лавров допълни, че наблюдава значителен интерес към това от редица правителства на страни от ЕС, а Русия е готова за такова развитие.
Но като се има предвид неуспешният ни опит с „Южен поток“, ще бъдем готови да започнем такава работа по „Турски поток“, по извеждането му на територията на ЕС само след получаване на твърди юридически гаранции от страна на Брюксел, подчерта Лавров. Проектът „Турски поток“ предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това – до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра.
Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 година заради позицията на ЕС. По думите на Лавров ЕС няма екстериториално право в акваторията на Балтийско море да взима решения за газопровода „Северен поток -2“. Според него будят загриженост опитите да бъде подкопан енергийният диалог между Русия и ЕС. Обвиняват ни, че ЕС е изключително зависим от руските енергоносители, въпреки че делът на руския газ на пазара на ЕС е съпоставим с норвежкия дял – една трета от обема, посочи Лавров.
По думите му само на етап строителство на „Северен поток-2“ ще бъдат ангажирани около 200 компании от 17 страни членки. Износът на руски енергоносители в Европа за последната година е достигнал рекордни обеми, съобщи Лавров пред представителите на Асоциацията на европейския бизнес. В сферата на енергетиката ние сме естествени взаимнозависими партньори. Дългогодишните, безпрепятствени доставки на руски въглеводороди в Европа осигуряват на икономиките на страните от ЕС значителни конкурентни предимства, допълни той. По думите му за първите осем месеца на годината растежът на търговията между ЕС и Русия е бил 25 процента.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'