Създателят на WikiLeaks, Джулиан Асандж: В Каталуния започва първата интернет световна война

В Каталуния, заради референдума започна най-големия на Запад конфликт между властта и народа от времето на падането на Берлинската стена. Това смята създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж. Според него, това е първия случай в света на интернет война. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж заяви, че референдумът в Каталуния е на практика първият в света случай на интернет война, защото испанският регион използва световната мрежа за организирането на допитването за независимост, а специалните служби на страната пречат на това и се опитват да забавят всичките интернет комуникации. Това той написа в Туитър.
В Каталуния започна първата световна интернет война, защото хората и правителството използват интернет за организирането на референдума за независимост в неделя, а испанските специални служби атакуват, замразявайки телекомуникациите, блокират сградите на операторите на връзката, осъществявайки цензура на стотици сайтове, протоколи (на данни) и така нататък„, отбеляза той. Според Асандж, „това е най-големият на Запад конфликт между народ и държава“ от времето на падането на Берлинската стена през ноември 1989 година, но се осъществява той със съвременни методи – с помощта на различни интернет технологии.
Основателят на WikiLeaks заяви, че военната полиция на Испания е нахлула и превзела телекомуникационната сграда в Барселона и е дала заповед за блокирането на 29 приложения, които използва правителството на Каталония за организирането на референдума. Асандж призова своите поддръжници и експерти от цял свят да помогнат за разобличаването на методите на цензура на испанската полиция и разузнаването спрямо пресата, избирателите и властите в региона. Вчера Гугъл се съобрази със съдебно решение и изтри приложение, насочващо каталунците къде са избирателните секции. То вече не може да бъде изтеглено, но тези, които вече са го свалили, могат да го ползват.
Снощи в Барселона десетки хиляди участваха в заключителния митинг на привържениците за независимост на Каталуния. Въпреки напрежението в областта заради заканите на централното испанско правителство, че няма да допусне произвеждането на референдума и изпращането на допълнителни полицейски сили в автономната област, кампанията на сепаратистите като цяло бе мирна. „Не вярвам, че ще има хора, които ще използват насилие или ще искат да провокират насилие, което да накърни безупречната пацифистка репутация на движението за независимост на Каталуния„, каза каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Изписваме името на провинцията Каталуния, както е на каталунски, а не Каталония както е на испански(бел.ред.).
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'