Съюзът на съдиите в България призоваха Нинова да се извини заради пуснатия швед.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова да се извини на съдията, който пусна само срещу глоба шведа, ритнал камериерка. След като състав на Районния съд в Несебър освободи Ралф Сундберг от наказателна отговорност срещу санкция от 4500 лева и съответно отмени домашния му арест, а той веднага си замина за Швеция, Нинова изригна във Фейсбук: „И като юрист, и като политик знам, че има правило – съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват. Но след като прочетох новината, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв. Искам да знам мотивите му и да го питам – освен закона, какво му говори съвестта“.
По този повод от магистратския съюз излязоха с позиция, в която заявиха:
„ССБ отбелязва с огромно съжаление, че за пореден път се налага да огласява публична позиция, насочена към предотвратяване на напълно необосновани атаки към отделни съдии и към съда като цяло, предприети от представители на парламентарно представени партии. Г-жа Нинова, която посочва, че е юрист, заявява, че иска да знае името на съдията, а също и мотивите му. Налага се да припомним на юристите и да отбележим за гражданите, които не са юристи и от които не се очаква да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се приемат от Народното събрание, а съдът е длъжен ги прилага“.
Съдиите отбелязаха, че прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК – освобождаване от отговорност. Още вчера дори прокурорката по делото коментира, че наказанието би било такова и ако извършителят беше българин.
„Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?! С огорчение припомняме, че имаше и друг подобен случай, в който наш колега – съдия от Пловдив, впоследствие напуснал системата – беше атакуван публично, че приложил закона. Съдът не приема законите. Прилага ги. А дори когато се налага да консултира законодателя, в напълно легитимна форма, последният рядко се съобразява с предложенията на прилагащите закона.
Госпожо Нинова, би следвало да се извините не само на потърпевшата, но и на съдията, когото охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона“, призоваха социалистката от ССБ.
2 thoughts on “Съюзът на съдиите в България призоваха Нинова да се извини заради пуснатия швед.

 • 02.10.2017 at 18:03
  Permalink

  Съдът работи по закон. Апелирайте към съвестта на тия, които правят законите.

  Reply
 • 30.09.2017 at 18:23
  Permalink

  Какъв коментар. Има ли смисъл. Пълна отврат от закони и от приложението им. И всичко това на гърба на Българина. Господа съдии, юридически, може би сте прави. Но съвеста ви, чевството на Българин, има ли го. Боли, много боли, разберете го.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'