Самозатриваме се от алчност. Ресторант с арабско име в двора на столичен православен храм

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква в столичния квартал „Лозенец“ до вратите на Православен храм „Преображение Господне“, разкри телевизия BIT. Църковният имот е собственост на Светия Синод от началото на миналия век. През годините е разширяван и стесняван до 2014 г., когато храмовото настоятелство на църквата „Преображение Господне“ решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота. Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма.
„Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра“, разказа жена от столичния квартал. След като строителството достига до финален етап се оказва, че там вместо енорийски център и кухня за бедни, се строи луксозно заведение, наречено „Имарет“. Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 14 и 19 век. Имаретите представляват места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши и други. Те обикновено са част от вакъфски комплекс или дервишко теке.
От община Лозенец обясняват, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант. Потърсихме за коментар представител на настоятелството на столичния храм, но оттам отказаха каквито и да е разяснения, тъй като председателят на църковното настоятелство не бил там. Преди това, на мястото в двора на храма имаше малко кафене с детска площадка, и беше любимо място на майките в квартала. Храмът е действащ и е един от най-посещаваните столични храмове.
One thought on “Самозатриваме се от алчност. Ресторант с арабско име в двора на столичен православен храм

  • 18.08.2017 at 18:13
    Permalink

    Вие се затрихте с комплексите си, какво значение има името на заведението, дали е арабско или английско, заради имената им изгонихте трудолюбивите си съграждани и сега плачете и се чудите какво да направите с мургавите си съграждани.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'