Самолет на EgyptAir изчезна !

Египетски Еърбъс А320, изпълняващ полет от Париж до Кайро, с общо 66 души на борда е изчезнал от радарите над Средиземно море, предаде ТАСС.
Според египетските авиационни власти изчезналият самолет на компания „Иджипт еър“ най-вероятно се е разбил в морето, съобщиха по-късно АП и БТА.
На борда имало 56 пътници и десет души екипаж. (Първоначално погрешно бе съобщено, че пътниците са 58 или 59.). В самолета са пътували 30 египетски граждани, 15 френски, един британски, както и граждани на Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада.
По-рано бе съобщено, че трима от пътниците са малки деца.

Лайнерът на авиокомпания Иджипт еър (EgyptAir) е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (0.09 ч. днес българско време ) за полет MS 804.

Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други – в турското въздушно пространство.

Пътническият самолет е трябвало да се приземи в египетската столица рано тази сутрин. Има сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

По данни на авиокомпанията самолетът е успял да навлезе в египетското въздушно пространство. Връзката с него прекъснала, когато бил на височина около 11 хиляди метра.

Връзката с „Еърбъс“-а, е прекъснала в 02,45 часа египетско време (03,45 ч по българско), уточни БТА. Това е станало малко след като е бил навлязъл в египетското въздушно пространство (на 16 км навътре).

Самолети на египетските военновъздушни сили издирват „Еърбъс“-а на „Иджипт еър“, предаде ТАСС. Те наблюдават за отломки или други следи от катастрофа.

Световните агенции припомнят, че през март самолет на „Иджипт еър“ бе отвлечен и отклонен към Кипър от мъж, който по-късно бе определен от кипърските власти като „психически нестабилен“.

Заради богатото си археологическо наследство и курортите на Червено море Египет е популярна дестинация за западните туристи.

Но египетската туристическа индустрия сериозно пострада, след като руски самолет с туристи бесвален от ислямски екстремисти през октомври 2015 г. над Синайския полуостров. Навреди й също поредицата бомбени нападения в страната, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'