Само за жени. Коя козметика е натурална или – Стига злоупотреба с думата НАТУРАЛНО!!!

Напоследък де що има козметика с дори 1% натурална съставка се нарича натурална. Това обаче е доста далеч от понятието. Като жена винаги се интересувам от новостите на пазара. Искам да предложа най – доброто на своите клиенти. Но освен добра стока трябва да предложиш и добра информация. За съжаление доста се спекулира с определени понятия от някой по – големи фирми и компании, които нямат намерение да намаляват своята печалба идваща от незнанието и нежеланието за знание у хората. Добре е да изясним какво е натурална козметика, дори няма да говоря за био козметика или сертификати, защото не те са най – важните а съставът. За да е една козметика био първо трябва да е поне 99 – 100% НАТУРАЛНА!!!

Нека да повторя процентите защото това е, което трябва да гледаме, а не думата натурално. Както казах тя трябва да е поне 99 – 100% натурална. Което означава всички съставки да са от естествен произход. За да се води само натурална трябва да има отново над 85 или 90% натурални съставки. Което със сигурност не означава да има 90 % парафин и 10 процента натурални съставки както повечето, които се промотират като натурални. Био козметиката, която предлагаме е 99 – 100% натурална и сертифицирана. Натуралната козметика е също 100% натурални съставки с малки изключения като Soap Shop и Биогеник, на които някой неща са 90 или 95% натурални.

Нека да преговорим опасните и токсични съставки, които са изобилие в масовата козметика:

– Парабени (има сведения за връзката им с образуването на ракови заболявания, защото учени изолираха парабени от ракови образувания по женски гърди с биопсия).
Парабените освен, че са карценогенни изобилстват във всеки масов дезодорант, рол – он и стик против изпотяване. Именно с тях свързват ракът на гърдата. Много големи компании като VICHY започнаха да правят кремове без парабени, защото явно клиентелата им за другите понамаля. Това обаче, че на опаковката пише – „Без парабени“ не значи, че вътре не изобилстват от други токсини, които не са още толкова известни. Повечето кремове се правят с парафин, силиконово масло, петролиум и т.н. все продукти от петрол (много, много евтини). Реалната стойност понякога на съдържанието на крем за 75 лв на подобни компании е 0.75 стотинки.

– SLS – сулфати

– Прафини, силикони, пластмаси и всякакви петролни деривати

– Пропилен гликол, който също се прави от петрол, но го слагам отделно защото той постигна истински фурор с така наречените глицеринови сапуни. Глицеринът сам по себе си сапунени свойства няма и от него не може да се направи сапун, защото не произвежда такава химична реакция. Той може да се добавя в сапуни за омекотяване и хидратиране. Но сапуните обикновено не са прозрачни и тук идва неговата роля. Прозрачните глицеринови сапуни обикновено са пропилен – гликолови сапуни.Те се правят с пропилен гликол, който е прозрачен като глицеринът и се рекламират като глицеринови. Разбира се имат някакво количество глицерин вътре за омекотяване, но не са чисто глицеринови сапуни. Гликолът също е евтин и от там идва тази цена от лев или два за сапун. (която даже е много). Напоследък има някой фирми, които вече имат сапуни от палмово масло и глицерин. Има с български такъв с Роза. Разбира се не са прозрачни.

Много е объркващо и разочароващо, че всеки е подхванал манипулацията на хората заради тази натурална вълна напоследък. Козметика, която няма нищо общо с натуралната се рекламира като такава. Понеже магазинът ми е и до хотел пълен с чужденци, искам да предлагам и чисто български неща, които са наша запазена марка -като продукти с розово масло. Разбира се, имам такива на Алтея Органикс, които са със забележително качество и със био сертификат и честно казано по мое мнение ненадминати от другите в областта. Други обаче са окупирали най – известните и разпознаваеми имена, а и са на по – достъпни цени и затова реших да проверя как стоят нещата. Пълно разочарование. Българската роза нямат нито един натурален крем. Макар, че дамата зад щанда ми обясняваше как са натурални мислейки, че аз нямам понятие. (Може и тя самата да няма понятие и да не знае изобщо коя козметика каква е). Отново неяснота и използване на думата натурално не на място. Кремовете за ръце са почти изцяло с парафин, само малък процент други съставки колкото да не е без хич както се казва. Кремът им за 20 лв. съдържа най- много парафин както и кремът им за 5 лв. Разбирам как крем с парафин струва 5 лв. , но не разбирам защо другият крем струва 20 лв. Конкретите им от Роза и Невен са си натурални както и натуралните води, още солите за вана и етеричните масла.

Биофреш са другите, които правят неща с българско розова масло, но от тях ще мога само да взема Био Роза. За наше щастие те разработиха серия – Био Роза, чиито състав вече проверих и скоро ще ги имаме в магазина. Радвам се, че все пак решиха да предложат нещо натурално (ама наистина натурално) на пазара в интервал между 15 и 20 лв. Проблемът е, че серията е доста ограничена (около 5 продукта) и няма разнообразие.

Розовата долина – Казанлък е приемлив вариант. Кремовете им са около 90% натурални, което е за предпочитане пред 10% натурални и останалото – парафин. Маслата им за тяло обаче са 100% натурални, както и водите и скоро ще ги има при нас!

Много обичам българските неща и българската роза, но за съжаление само това ще успея да приема в магазина, но пък поне е каквото казват. 🙂

С натурални поздрави от мен! В следващата статия ще си говорим за големите козметични компании и техните манипулации, както и как открих реклама на Нивеа от 1959 година в най – старото истанбулско метро.

източник: http://www.natureshopbg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'