Съдбата на Ренци виси на косъм! Другата седмица в Италия ще има референдум
Другата седмица, на 4 декември в Италия ще се проведе референдум за конституционни реформи, който може да реши съдбата на премиера Матео Ренци.

 
Това не е референдум за еврото, нито пряко, нито косвено. Но много хора се притесняват от резултата и какво ще значението му за глобалната политика след успеха на Брекзит и Доналд Тръмп.

Референдумът е предназначен да реформира италианската политическа система. Без да навлизаме в подробности (които и без това са скучни за всеки, който не е пряко замесен в италианската политика), идеята е да се направят промени, които да улеснят формирането на стабилни правителства и приемането на закони в страната.

Ако бъдем честни промените изглеждат разумни за страничен наблюдател – това не е опит за преврат или надвиснал авторитаризъм. Въпреки това, италианските граждани изглеждат раздразнени, както много хора по целия свят и вероятно ще гласуват против реформите.

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че ще подаде оставка ако загуби референдума. Но както каза един експерт, цитиран от „Гардиън“: италианските граждани не са уплашени от възможен политически хаос.

Какво ще се случи ако Ренци загуби референдума?

Италия е в беда, няма съмнение в това. В страната има доста структурни икономически проблеми, голяма част, от които едва ли ще бъдат решени, тъй като изглежда, че на повечето италианци им харесва този начин(или поне са се примирили с него).

Но има едно нещо, които направи тяхното положение по-лошо през последните десетилетия и това е склеротичният растеж, дори и по стандартите на еврозоната. И както Кристофър Гранвил от Trusted Sources посочи, главния виновник за това е еврото.

Производителността се сгромоляса през 1996, когато стойността на лиретата бе фиксирана  спрямо немската марка. По принцип единствения начин Италия да се конкурира с Германия е да остави валутата и да девалвира, което ще направи цялата страна по-евтина без да съкращава заплатите в номинално отношение или да съкращава работни места.
Девалвацията не е вълшебна пръчица. Въпреки това е изключително полезен начин за държавите да подпомогнат силните страни на икономиката си и да се противопоставят на слабите такива.

Ако не можеш да преоцениш валута си, тогава прибягваш до структурни промени. Това отнема време и не е политически популярно. Може да се наложи да се изправиш срещу десетилетни или дори вековни системи и приоритетите на хората.

Промените и еволюцията често са добри неща, но разбира се са трудни. Можете да си мислите, че гъвкавия валутен режим е лесен начин да облекчи неравния процес на структурни промени. Или ако си страна като Гърция или Италия – може да намериш удобен начин да избегнеш промените. Но гъвкавия валутен курс може да е проблематичен за група от различни демокрации.

От всичко, което казах не изглежда много вероятно Италия да причини „принудително кацане“ на еврото. Италианците вероятно ще откажат реформите. Дори може да се стигне до издигане на движението на Петте звезди на власт, както се случи в Гърция, където избраха популистка партия в управлението. Но дори и след това Гърция не можа да отхвърли еврото.

Реалността е такава, че дори и италианските гласоподаватели да са раздразнени и да не са големи любители на ЕС, то не изглежда, че имат достатъчно желание да напуснат.
Накратко смятам, че референдума ще вдигне много шум, но едва ли ще е от особено значение. Най-голямото събитие в Европа, което определено има потенциал да предизвика сътресения са президентските избори във Франция следващата година.

Всъщност трябва да помислим какво би станало ако Ренци спечели референдума. Италия е един от най-зле представящите се пазари тази година. Вот на доверие към сегашното правителство може да помогне да се подобрят резултатите на страната.

Източник: fxtrading.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'