Съдът оправда ген. Шивиков по шест обвинения

Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е извършил длъжностно престъпление, давайки възможност на подчинени му военнослужещи да тренират футбол и така да станат армейски шампиони на страната. Той бе обвинен, че като ги е пускал да тренират футбол, е нарушил ритъма на физическата им подготовка. Обвинението беше повдигнато от Военноокръжната прокуратура в Пловдив.
Военният съд в Пловдив обаче прекрати наказателното преследване срещу генерала с мотива, че „постигнатите резултати на футболното първенство не са в разрез с интереса на службата, а, напротив, налице е издигане на физическите способности на участниците в армейското първенство по футбол, която натренираност е израз и на добра физическа форма, с цел изпълнение по-добре на войсковите задължение по носене на служба”. По прекратеното на първа инстанция разследване ген. Шивиков беше обвинен и за участието на Военния оркестър в една сватба през 2014-а и откриването на ловния сезон през същата година. Разпитаните музиканти обаче обявили, че никой не ги е принуждавал да свирят на двете тържества, които, при това, се провели в почивен ден.
Генералът беше обвинен и че е организирал закупуването на задължителните за униформите на Сухопътните войски червени барети по частен път. В началото на 2015 г. станало ясно, че въпросните барети не може да се намерят във военните магазини и производството им е спряно, а те са задължителна част от униформата. Тогава Шивиков дал указания на командирите на подчинените му батальони да намерят фирми, които могат да произведат такива барети, и за ги закупят, а военните да си ги платят от раздадените ми от армията пари за униформи. Така и станало, документите бил оформени и няма данни нито за завишена цена, нито някой да е бил принуждаване да си купи барета по описания начин. Така на 14 август т. г. съдът постановява, че не са налице данни за извършено престъпление и по шестте обвинения.
За септември пък ще бъде насрочено ново заседание по друго дело срещу Димитър Шивиков. То е по обвинение, че като е предоставял хора и техника за тържествата на Карлово, Карофер и Клисура, той е отслабил боеспособността на Българската армия. По него се чакат нови експертизи, след като вещото лице, което твърдеше, че ген. Шивиков е трябвало да взима наем от 2 лв. на ден за черпак от полевата кухня, беше освободено заради липсата на диплома за висше образование. Ген. Шивиков беше включен в листитите за парламентарните избори на БСП. След като се оказа, че срещу него има 18 обвинения, Корнелия Нинова го извади от надпреварата.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'