Руският отговор:Русия увеличава сондажите за трудновъзобновяеми ресурси

Руските петролни гиганти „Роснефт“ и „Газпром нефт“ увеличават дела на производството от трудновъзобновяеми ресурси, за да се противопоставят на спадащия конвенционален добив, предаде Ройтерс, цитирана от Пик.

Водещият производител „Роснефт“ очаква до 2020 година да повиши дела на този вид добив до 11 процента от общия спрямо 7 процента тази година.


Производствените разходи в този случай са между 10 и 35 долара на барел, посочва „Роснефт“ пред агенцията. Това го прави приемливо дори при сегашните ниски цени на черното злато.

„Газпром нефт“, петролното подразделение на държавния газов производител „Газпром’, увеличава дела на добива на трудновъзобновяем петрол чрез още сондажи по проекта „Месояха“ и други активи, заяви първият заместник-главен изпълнителен директор Вадим Яковлев.


Трудновъзобновяемият петрол е ресурс между скални слоеве, до който не може да се стигне чрез традиционното вертикално сондиране. Изискват се хоризонтални кладенци и фракинг, подобно на добива на шистов газ и петрол.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'