Руският бюджет започва да работи на военновременни обороти: прехвърлят средства към секретната част на бюджета
Утре руското правителство ще одобри предложение на Министерството на финансите за увеличаване на така наречената секретна част на бюджета ,която се използва от армията и силите за сигурност двойно –от 374 на 679 милиарда рубли или около 10 милиарда евро, съобщи руската медия „Газета”, цитирана от Пик.
Готви се и поправка в Закона за бюджета ,с която ще се разреши на финансовия министър да добави към тази сума още 10% от всички разходи без да съгласува това с правителството и Думата.

 В същото време всички граждански разходи на Русия подлежат на съкращение до края на годината, в това число социални плащания, пенсии и инфраструктурни проекти. Намаляват дори парите за Крим и то с внушителните 15%.

Финансовият министър Силуанов предлага да няма обсъждане в кабинета на предлаганите промени. Това се прави за първи път на такова ниво. Иначе в публичното пространство подобни промени винаги са били нежелани и малко медии си позволяват да ги коментират.

В мотивите си за исканото преразпределение на държавните средства, министърът на финансите пише, че това се налага заради „променящата се геополитическа ситуация около Русия”. Експерти тълкуват това като прехвърляне на бюджета на военни релси.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'