Русия се готви да обяви за „персона нон грата“ около 30 американски дипломати

Русия се готви да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка за изгонените в края на декември миналата година руски дипломати от САЩ заради руската намеса на изборите. Повод за решението е и конфискуваната собственост на руското посолство в САЩ, което все още не е върнато, съобщи „Известия“, позовавайки се на източник в руското външно министерство. Въпросът явно остава висящ и след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Затова според източника, Москва се готви да обяви за персона нон грата около 30 американски дипломати и да въведе санкции срещу американската собственост в Русия
Има предварителна договорка за среща на зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков с първия заместник на държавния секретар на САЩ Томас Шенън в Санкт Петербург. Ако и тогава въпросът не бъде разрешен, предстоят ответни мерки, допълва източникът на „Известия“. Зам.-председателят на комисията по международни работи в Съвета на Федерацията Андрей Климов обяви по-рано, че Русия е приемала изгонването на руските дипломати от администрацията на бившия американски президент Барак Обама като опит за влошаване на ситуацията в началото на мандата на Тръмп, но шест месеца по-късно въпросът все още не е решен. „Сега ние сме длъжни да отговорим. Това не е демонстрация на негативно отношение към администрацията на Тръмп, това е просто свидетелство, че Русия е уважавана държава, към която трябва да се отнасят с уважение. При това трябва да се спазват протоколът, етикетът и международните норми, друг начин за общуване с Русия не може да има“, подчерта той.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'