Русия продължава работа по проекта за обитаема база на Луната

Руската държавна корпорация „Роскосмос“ разработва проект за база на Луната, която ще може да събере до 12 души, съобщиха ТАСС и БТА.

Първоначално космонавтите в базата ще са от двама до четирима. След това броят им ще бъде увеличен до 10-12 души.

При 4-членен екипаж и продължителност на мисията 30 дни, минималният обитаем обем в базата ще е 20 куб. метра.

Място за лунната база все още не е избрано. Единно мнение няма. Повечето предложения са за Южния полюс на Луната. Основен критерий за избора е безопасността за кацащите пилотирани и товарни кораби.

Идеята за лунна база и полигон в района на Южния полюс е предложена в проектоконцепцията на руската лунна програма. Тя поставя цел до средата на века да бъде създадена обитаема база на Луната и лунен полигон с възможности за добив на полезни изкопаеми.

Лунната база остава стратегическа цел за руската космонавтика за 2030-те години, въпреки сложната ситуация с финансирането, отбелязва в. „Известия“, цитиран от агенция «Фокус».

В близкото десетилетие държавата ще финансира с приоритет програмите по автоматизирани комплекси: апарати за връзка, спътници за дистанционно наблюдение на Земята и научни станции. Тези направления назова президентът на Русия Владимир Путин по време на одобряването на Федералната космическа програма.

Но после, в процеса на орязване на бюджета, амбициозни проекти като лунния модул бяха съкратени, явно не окончателно.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'