Русия е спечелила $6 милиарда от разговорите с ОПЕК
Решението Русия да се включи в преговори с ОПЕК за ограничаване на производството на петрол е добавило 400 милиарда рубли($6 милиарда ) в националния бюджет.

Информацията е на два източника запознати с изчисленията на руското правителство, пише Блумбърг.
Възможността Русия да си сътрудничи с ОПЕК за свиване на световния петролен излишък, помогна цените на суровия петрол да се покачат от $27 през януари до средно $44 за годината. Това увеличение, комбинирано с растящата руска продукция подсили държавните приходи с между 400 и 700 милиона рубли. Това споделиха длъжностни лица, които пожелаха да не бъдат цитирани, защото изчисленията не са били за публично достояние.

Тези оценки показват, стимулът на Русия, най-големия енергиен износител в света, да продължи преговорите с другите големи производители дори след неуспеха на първоначалните преговори за замразяване на производството през април. Според руския енергиен министър Александър Новак, тази инициатива спря инвеститорите в суровини да тестват колко може да паднат цените чрез спекулативни къси позиции. В момента е в ход втори опит за сътрудничество. Този път е подкрепен от обещанието на ОПЕК да намали продукцията си и предстои да бъде финализиран на срещата във Виена на 30 ноември.

Около 40% от приходите на руското правителство идват от петрол или газ. Потокът от петродолари бе сведен до тънка струйка след като петрола удари 12-годишно дъно в началото на годината. На фона на втора година на рецесия, бюджетния дефицит на страната нарасна до най-високите нива от 6 години. Което накара държавата да събира средства чрез продажби на активи и фондове.

По-високите цени се превръщат автоматично в по-високи печалби, особено като данъците се повишават при ръст на цените на петрола и се свиват при спад. В някои случай 90 цента от всеки $1 печалба от петрол отиват в бюджета, а не при самите производители.
Русия получава 27 трилиона рубли от износ и данъци от добив на суров петрол. Това са основните енергийни налози и представляват 26% от общите приходи в бюджета от януари до октомври тази година. Това показват данни от руското министерство на финансите. Според изчисления на Блумбърг, поради по-високите цени на петрола от юни насам месечните постъпления се увеличават с 300 милиарда рубли, при само 185 милиарда през февруари.

Руската продукция достигна 11,2 милиона барела на ден, най-високите си нива в пост-съветския период. За сравнение през януари бе 10,9 милиона барела дневно. Енергийният министър Новак заяви, че Русия е готова да лимитира производството си ако от ОПЕК финализират сделката за намаляване на продукцията в края на месеца. Но добави, че предпочита да я замрази на сегашните нива, вместо да я понижи.

FXTRADING.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'