Румен Радев: Явно има политици, които се страхуват от президентска република. Да не говорим за Русия, а с Русия

Много дейности с няколко приоритета – суверенитет, законност, външна политика. Така президентът Румен Радев определи първите си 235 дни на „Дондуков”-2. Не аз, повдигам темата за президентска република. Явно има политици, които трудно успяват да скрият страха си от президентската република. Това е разбираемо, защото в една президентска република партократите губят своята власт, заяви в интервю за Нова телевизия президентът Румен Радев. Г-н Цветан Цветанов дори твърди, че президентът има само представителни функции. Ако някой наистина вярва в това, ще му напомня, че президентът представлява 7 милиона българи. Нещо повече – той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията, каза Радев.
Проблемът наистина е сериозен, защото референдумът за мажоритарната система ясно показва, че обществените очаквания са за промяна на системата. И ако днешните парламентаристи и управляващи не отговорят бързо на обществените очаквания за корупция, бедност, сигурност, престъпност, хората ще потърсят друг изход, заяви държавният глава.
Борбата с престъпността:
„Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време“ – така Радев коментира дали в България се завръщат тъмните времена по повод отвличането на Адриан Златев. Държавният глава беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната.
За съдебната реформа:
Според президента трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон:
1. С каква цел правим антикорупционния закон?;
2. Какъв ефект очакваме от него?;
3. С какъв инструментариум ще постигнем това?
По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение. „Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава. Този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно събиране на информация до държавно обвинение“, допълни той. „Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трябва да събира информация, да разследва и да обвинява“.
Случаят „КТБ“:
„Всички ние платихме цената на КТБ и трябва да знаем истината. Този случая трябва да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще.
Затова призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му. „, изтъкна Радев.
Да не говорим за Русия, а с Русия:
По повод констатациите в годишния доклад на правителството за националната сигурност, който поставя действията на Русия като източник на регионална нестабилност, президентът коментира: „В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза, изложена там, е че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа. Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен, какво са правили лидерите на тази единна, свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия“ Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург: време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес, коментира държавният глава.
Какво става с ислямизацията на гетата?:
Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция. Много е важно обаче да се чуе и нашият глас. Когато има сблъсък между ЕС и Турция, по какъвто и да е повод, най-големият риск от последствия е за България. Затова нашият глас трябва да се чува в тази единна позиция спрямо Турция, заяви Радев. Имаме един прекрасен, традиционен модел на етническо и религиозно съжителство и трябва да направим всичко възможно, за да го запазим. Трябва да не допускаме нашите общности – етнически и религиозни, да се капсулират от нашето общество и духовно да бъдат приобщавани към някакви други държави. Не трябва да се допуска регистрация на партии на етническа основа и с финансиране отвън, добави президентът.
Какво става с ислямизацията на гетата? Тя върви с чуждо влияние, с чужди финансови средства. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън? – попита той. Аз вече предложих да се мисли за законодателни промени. И по време на консултациите за съставяне на правителството всички партии охотно обещаха, че ще се приемат стъпки за промяна във важни закони – Закона за вероизповеданията, за изборите, за българското гражданство, все фундаментални неща. До момента има ли нещо? – попита още Радев. Разчитам на мнението на първата дама, но крайното решение е мое. Разчитам на мнението на първата дама. Обсъждаме проблеми от всякакъв характер, държим на мнението си, заяви на финала на интервюто Радев. Винаги съм уважавал правото ѝ на лично мнение, както и тя – моето. Тя е човек, на чието мнение винаги мога да разчитам. Но – както във всяка една ситуация – крайното решение винаги е мое, категоричен е президентът.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'