Румен Радев: Ще има успехи в правосъдната система, когато политиците се отчитат пред хората, а не пред Брюксел

Няма сериозен напредък по препоръките на Европейската комисия до момента, коментарите за него са противоречиви защото самият доклад е наистина витиеват. Така президентът Румен Радев коментира последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка. „Мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел. Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото“, каза Радев пред журналисти преди началото на тържественото събрание във Военна академия „Г.С. Раковски“ по повод празника на Сухопътните войски, съобщава БГНЕС.
По темата за ревизията на приватизационните сделки президентът смята, че се говори за две различни неща: „Едното е преглед на миналото, за което партия ГЕРБ настояват и което аз приветствам. Но по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето. Защото, докато гледаме кой какво е правел в миналото, в момента продължават да текат крупни обществени поръчки. Какво правим с тях и с какви механизми ще разкриваме, пресичаме и преследваме корупционните престъпления?“, попита Радев.
Във връзка с приемането на Закона за концесиите държавният глава отбеляза: „Радвам се, че имаше сериозен дебат и в парламента, и в обществото по този закон. Крайно време е ползите от концесиите да започнат да усещат не само концесионерите, но и от българските граждани“.
А по повод българо-турската граница и тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, той заяви:
„Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани – дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор“ В отговор на въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница“, президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа. Той направи тези коментари преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски” по случай предстоящия празник на Сухопътните войски.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'