Румен Радев ще бъде приет от кралица Елизабет Втора

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания от 17 до 19 октомври по покана на Нейно Величество кралица Елизабет II, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава ще има аудиенция при кралица Елизабет II на 18 октомври.

В рамките на визитата си Румен Радев ще изнесе лекция в университета в Оксфорд и ще се срещне с представители на българската общност.

Държавният глава ще посети Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд.

Президентът и българската делегация ще посетят и Уестминстърското абатство в Лондон.

По време на визитата си във Великобритания държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, която ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.

Припомняме, че последното официално посещение на български държавен глава във Великобритания бе на 18 март 2014 година, когато президентът Плевнелиев се срещна с кралица Елизабет II. Преди срещата с кралицата принц Едуард приветства българския президент в Бъкингамския дворец.

Преди него през 2001-а с кралска аудиенция беше удостоен и президентът Петър Стоянов заедно със съпругата му Антонина.

Посещението на Румен Радев и съпругата му в Лондон ще е първото откакто той встъпи в длъжност като държавен глава.

Преди месец се завъртя интрига с изпратени покани от посолството в Лондон до известни българи в областта на изкуството и неправителствения сектор, които живеят във Великобритания, за среща със съпругата на президента Десислава Радева, чиято цел бе „развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство.“

По късно г-жа Радева обяви, че „някой е драснал покани от нейно име, без тя да знае“.

В свой пост във фейсбук Радева заяви: „Длъжна съм да споделя следното: когато придружавам президента в чужбина наистина правя срещи с българи – представители единствено на българските училища там или на организации, съхраняващи и популяризиращи българските традиции и култура. Срещите са неформални. Нося учебни помагала, книги, съдействам с каквото мога. На такива срещи присъстват не повече от двадесет човека. Правим ги непосредствено преди срещата на президента с българската общност. Така е било, така и ще бъде занапред. Всякакви други трактовки са неистина или умишлен опит чрез мен да се злепостави държавният глава.“

От мисията ни в Лондон не обявиха кой си е позволил да злоупотреби с името на съпругата на българския президент и чрез нея „да се злепостави държавният глава.“

Това е една от най-знаковите визити на българския държавен глава. До момента той не се беше срещал с представители на водещите монархии в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'