Румен Радев от Петрова нива: Само народ, който помни своето минало е готов за бъдещето

„Само народ, който помни своето минало е готов за бъдещето“, каза президентът Радев по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Радев произнесе реч пред мемориалния паметник в местността Петрова нива край Малко Търново, където се отбелязват 114 години от Илинденско-Преображенско-Кръстово въстание. „За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа в този свят ден. Събрали сме се тук от всички краища на родината, за да почетем отново една от най-важните страници от нашата история. Тук на Петрова нива по-силно откъдето и да е се усеща духът на героите преображенци, които дръзнаха да вдигнат глава без каквато и да е помощ отвън“, добави още Радев.
Според него е жив споменът за преселението на тракийците след зверското потушаване на въстанието, след което в пепелища са се превърнали хиляди домове и съдби. В словото си президентът посъветва политиците да не забравят това драматично преселение и да помнят този епизод от нашата история.
Радев пристигна в историческата местност със съпругата си Десислава и бе посрещнат с овации и скандирания „Добре дошъл!“. Той възроди традицията президент да присъства на тържествата на Петрова нива, която бе прекъсната през последните няколко години. За честванията в историческата местност пристигнаха председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, депутати от ГЕРБ и БСП, общественици и патриоти от цялата страна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'