Румен Радев: Нямаше да бъде толкова цинично и брутално ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25- 30млн.лв.

Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората, заяви президентът за отхвърленото вето върху мораториума за лекарства. Вчера управляващите преодоляха наложеното от Румен Радев вето върху текстове от Закона за Бюджета на НЗОК за 2018 г. Единият от тях касае финансирането на иновативни лекарства за онкоболни. Според управляващите за болните от рак има достатъчно средства и се спекулира, че ще останат без лечение. Те подчертаха, че мораториумът е върху медикаменти с недоказан ефект.

„Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата“, коментира държавният глава пред журналисти, цитиран от „Фокус“.

„Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни. Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора“, каза още Радев.

На въпрос дали Конституционният съд може да реши проблема, след като от БСП заявиха, че ще го сезират, президентът отговори: „Не мога да кажа. Това е въпрос към Конституционния съд. Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права от Конституцията. И истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'