Румен Радев и Борисов не са се договаряли за антикорупционния закон

Президентът Румен Радев отрече да се е договарял с премиера Бойко Борисов за антикорупционния закон. Пред журналисти във Варна той определи това като слухове. Има така широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква договорка между мен и премиера и че този закон вече е приключен като предложение и той ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно, че дирекция „Корупция“ трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Както винаги съм твърдял, нужен е нов, единен независим орган, който да затвори цикъла информация – сигнал-разследване-обвинение. Така ще се борим с корупцията, според мен, каза Радев, цитиран от БНТ.
Според държавния глава има необходимост от нов независим орган за борба с корупцията. Новият орган трябва да обедини действащите към момента комисия за конфликт на интереси (станала популярна като комисията Златанов, по името на председателя и, прочул се с тефтерчето за поръчки, бел. ред.), комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, центърът за противодействие на корупцията БОРКОР и звено на Сметната палата. По предложение на президента в новата структура трябва да влезе и антикорупционната дирекция на ДАНС.
Това е поредното мнение, този път от държавния глава, че законът на Цачева и компания, наречен кой знае защо „антикорупционен“ всъщност е за замазване очите на Брюксел, че нещо в България се прави срещу корупцията. Не е случайно и това ,че именно очевидния провал на ГЕРБ в отминалите президентски избори е определена да прави този закон. По-послушен и изпълнителен човек от нея, когато става дума за лидера на партията едва ли ще се намери.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'