Румен Радев и Анджей Дуда с обща позиция: Ние търсим равенство на нашите граждани и равен стандарт, тогава можем да говорим за единна и социална Европа

Бъдещето на Европа, социалното равенство и сигурността, бяха сред акцентите на пресконференцията на Румен Радев и Анджей Дуда след срещата им във Варшава. Президентът Радев заяви, че в Европа има огромни социални неравенства и е изключително важно как те ще се решават. Имаме социален дъмпинг, но той е само малка част от целия проблем. Както имаме социален дъмпинг, приет че се развива в посока от Изток на Запад, така имаме корпоративен и данъчен дъмпинг от Запад на Изток, посочи Радев, цитиран от БТА. Според когото към комплексните проблеми трябва да се търсят всеобхватни решения, които да водят до трайна стабилност в социалната сфера.
Обща наша позиция е, че не може да има такава стабилност, докато има неравно заплащане на едно и също количество и качество труд, положен в нови държави членки и в стари държави членки, в едни и същи компании и вериги, заяви президентът. Да, ние имаме своят равен глас в ЕС, но за нас това вече не е достатъчно, ние търсим равенство на нашите граждани и равен стандарт, тогава можем да говорим за единна и социална Европа, каза държавният глава.
Това е истинският път за постигането на реална конвергенция в Европа и за изграждането на един по-силен и сплотен Съюз, подчерта Румен Радев, цитиран и от пресцентъра на президентството. Той добави, че с Полша имаме общ проблем – справедливото решаване на Брекзит, защото двете страни имат големи общности във Великобритания.
Полският президент заяви на свой ред, че трите принципа, които трябва да бъдат спазвани в ЕС във всяка ситуация са единство, равенство и солидарност. Днес Европа се развива на различни скорости, едни страни са в зоната на Шенген, други са в Еврозоната, сътрудничим си и сме равни членове на ЕС, и нашият глас се смята за еднакъв, каза Анджей Дуда. Според него ако тези принципи бъдат разрушени, ще дойде упадъкът на ЕС.
По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства – и отвътре, и отвън, каза президентът Румен Радев.
За заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза – с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност, заяви Радев. Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев.
Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството. Анджей Дуда също акцентира върху опазването на външните граници на ЕС. Ние сме против механизма за релокация, ние сме против квотната система, смятаме, че миграционната криза трябва да бъде уредена по различен начин, трябва да действаме, предотвратявайки преминаването на външните граници, същевременно да помагаме на потенциалните мигранти там, където те се намират, възможно най-близо до техните страни, каза Дуда. Той е казал на президента Радев, че България може да разчита на полската подкрепа по отношение на присъединяването й към Шенгенската зона.
В отговор на въпрос към президента Радев за санкциите срещу Русия, той отново повтори, че в икономически план санкциите вредят. Според президента санкциите не могат да траят до безкрай и трябва да се търсят решения, които да водят към мир с всички възможни средства на дипломацията, без от това да страда бизнеса. Президентът отбеляза, че санкциите са общо европейско политическо решение, но не трябва от тях да страда бизнесът, затова той се надява те в даден момент да бъдат отменени. Президентът добави, че спрямо Русия трябва да се следва двойния поход – от една страна поддържането и развиването на способности за отбрана и сдържане, но от друга страна – да се развива диалогът с Русия, за да се избягват и снижават конфронтацията и рискът.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'