Румен Петков: ГЕРБ преминаха чертата по брутален начин

Решението на Националния съвет на АБВ да предложи на конгреса на партията да оттеглим подкрепата си за управлението на страната не е взето спонтанно. В продължени на близо година ние системно и аргументирано поставяме въпроса за начина, по който се управлява страната, начина по който се прави политика, заяви Румен Петков

Много пъти по време на разговори с мандатоносителя сме определяли определен подход на налагане на решения като абсурден, не просто неприемлив, а като вреден за демокрацията.

„Не в дванадесет без пет, а в дванадесет и пет се поставя ключов въпрос с настояването: „Дайте сега бързичко да го решим“. Последният пример с Избирателния кодекс е изцяло в този контекст.

Покушение срещу демокрацията е да искаш да свиеш предизборната кампания на 20 дни, да забраниш местните коалиции, да искаш да забраниш официалната социология.

Какво се случва в енергетиката ? Защо няма отговори ? Ние не искаме да носим отговорност за този кредит, който беше изтеглен за да се плати на американските централи в „Марица-Изток“.

Питахме какво прави делегация на енергийното министерство в Китай и води ли преговори за изграждане на нова ядрена мощност и с какъв мандат – не ни отговориха.

Колко пъти вече поставяме въпроса и за неадекватната ни външна политика? Колко пъти трябва да кажем , че не се прави така? Е, има една черта, която мандатоносителите от ГЕРБ преминаха, по един много брутален начин и това прави нашето участие в управлението невъзможно.

Решението на Националния съвет на АБВ вече е провокирало натиск от страна на представители на партията мандатоносител . „Аз искам да успокоя министър-председателя и неговия кабинет, защото вчера са търсени нашите заместник-областни управители и са призовани да бъдат така любезни да си подадат оставките…. Ние не сме Реформаторския блок! Манталитетът на АБВ е съвършено друг. Ние като казваме, че се изтегляме от конфигурацията, която подкрепя кабинета и изтегляме хората си от изпълнителната власт – ги изтегляме.

Петков отговори и на въпрос, свързан с предстоящите избори за държавен глава и възможността АБВ да излъчи свой кандидат за президент в лицето на Ивайло Калфин. „За съжаление Плевнелиев си изкара мандата с много щети за страната ни. Към момента не бих могъл да говоря дали господин Ивайло Калфин ще бъде кандидатът ни за президент, но без съмнение той е човекът, който показа как трябва да се прави политика, как трябва да се прави реформа в един много чувствителен сектор, след ежедневен, многомесечен диалог със синдикати, работодатели, НПО, всички политически сили в парламента. В резултат това е единственият сектор, в който в държавата беше реализирана стратегическа реформа с 25-30 годишна визия. Така, че господин Калфин е качество за българската политика! На нас ни е нужен президент, който да отговаря на нуждите на България. Видимо е, че президентът на ГЕРБ не е тази фигура. Това се казва и от патриотичните формации, и от други парламентарни и извънпарламентарни политически сили. Видимо е, че господин Калфин показа и интелектуална, и управленска мощ“.

Източник: http://www.focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'