Росен Плевнелиев: Аз искрено вярвам в честните намерения на управляващите

Ползите от това, че България председателства Съвета на ЕС са огромни, а страната ни вече бере плодовете на председателството. Това заяви пред Нова президентът Росен Плевнелиев. „Прожекторите на света са насочени към нас“, допълни Плевнелиев. „Всеки протест, доколкото е законен и демократичен, трябва да бъде проведен.“ По този начин Плевнелиев коментира 9-те протеста, предвидени за днес, които ще съпътстват официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. По думите му в обществото не трябва да има такова напрежение. „Трябва да кажем край на партизирането, за да покажем най-доброто от себе си. Същевременно, от времето на Бай Ганьо до днес ние българите като че ли искаме да покажем на Европа и света най-лошото от себе си. Много ми се иска това да не е така“, допълни Плевнелиев.

Според бившия държавен глава днешните протести за и против изграждането на втори лифт в Банско са абсолютно безсмислено противопоставяне.
„Банско трябва да има втора кабинка“, отсече Плевнелиев и допълни, че обществото по тези планински райони, които са едни от най-бедните и изолирани райони, заслужават да имат право да развиват ски туризъм, както това се прави в Австрия и в Швейцария. „Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно – те са символ на ниското доверие на гражданите към институциите.“ Според Плевнелиев обществото няма доверие нито в институциите, нито в политиките, които страната ни прави и това недоверие е заслужено, защото хората не са видели напредък в много отношения, сред които здравеопазването, правораздаването и други.

Относно ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, което вчера беше разгледано и отхвърлено от правна комисия, Плевнелиев обясни, че Радев има своите аргументи за налагането на това вето. „Длъжни сме да ги чуем. С някои съм съгласен, с други – не“, посочи Плевнелиев. „Аз искрено вярвам в честните намерения на управляващите. Въпросът е в прилагането – какъвто и закон да се направи, той трябва да бъде прилаган, хората искат да видят резултати.“

Според Плевнелиев демокрацията се базира на правила, които важат еднакво за всички. „Нашата демокрация се е развила и върви напред, но не със скоростта, с която искахме“, тълкува президента и допълни, че е време българите да си дадат сметка, че тази скорост зависи от тях – „зависи от всеки един от нас да не плаща подкуп, аз да не казва после, че държавата ни е корумпирана. Ние, за съжаление, и днес показваме, че все още не сме се разделили с робската психика, че някой друг ще ни реши проблемите“.

Попитан за отношенията ни с Турция, Плевнелиев побърза да поздрави премиера Бойко Борисов. По думите му всичко, което прави Борисов по отношение на Турция и Балканите като цяло, е добро за България. „България е единствената страна на Балканите, която търси приятелство и добросъседство.“ Относно Турция и отношенията ни с южната съседка Плевнелиев обясни, че „Турция е пазителят на европейския замък, на портите“. Турция е наш съсед и винаги ще бъде наш съсед – България е задължена да има добри отношения със съседите си, категоричен бе бившият държавен глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'