Революционен пробив в науката! Разкриват една от най-големите мистерии на Вселената!!!
Учените може да разкрият една от най-големите мистерии на вселената, пише британският вестник The Independent, цитиран от Блиц. Нов експеримент използва гравитационните вълни: малки нагъвания на тъканта на пространство-времето, за да разбере истината защо вселената се разширява толкова бързо и толкова неочаквано. Астрономите са открили през 90-те години на миналия век, че галактиките като нашата собствена, Млечния път, много бързо се раздалечават, като освен това скоростта на раздалечаването се ускорява. Те създават теория, според която неизвестна и мистериозна сила, наречена Тъмна енергия, е причината за това поведение. Почти преди век Алберт Айнщайн е използвал подобна концепция в изчисленията си: космологичната константа, но след това я е премахнал.
Съществува обаче и друга възможност: в междугалактическите разстояние гравитацията може да работи по различен начин.

Сега учените в Единбургския университет вярват, че са открили как да решат загадката. Те ще измерят скоростта, с която гравитационните вълни преминават през вселената.

Ако скоростта на вълните е същата като тази на светлината, това ще изключи алтернативните гравитационни теории, включително тази за тъмната енергия. Ако скоростта обаче се различава, теорията на тъмната енергия трябва да бъде преразгледана.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'