Рекорден мигрантски наплив, 816 нелегални са заловени за седмица

МВР отчита рекорден мигрантски натиск върху България

816 мигранти са задържани от органите на МВР на територията на страната в периода 11 – 18 август. Това сочи седмичната справка на вътрешното министерство, предаде БГНЕС.

loading…


В сравнение с първата седмица на август, когато са задържани 687 чужденци, се регистрира увеличение с 19%. Миналата седмица се оказва рекордна по отношение мигрантския натиск върху България от началото на 2016 година. Общо 11 025 мигранти са регистрирани на българска територия от 01 януари до 18 август, става ясно още от данните на МВР. Най-голяма е групата на мигрантите от Афганистан. От началото на месец август има значително увеличение и на иракчаните, които са влезли на българска територия. Едва на трето място са сирийците, които търсят убежище в европейски държави и са задържани у нас.

loading…Данните за засиления мигрантски натиск от август 2016 г. следват тенденцията от август месец миналата година. За периода 14-20 август 2015 г. у нас са били задържани 760 мигранти. Пикът на мигрантския натиск е бил в края на август и началото на септември 2015 г., когато са установени 1285 лица. Дали тази възходяща тенденция ще продължи, ще стане ясно в петък, когато МВР ще предостави нова справка. Прави впечатление, че спрямо 2015 г. има драстичен спад на задържаните каналджии. През август 2015 г. за трафик на хора са задържани 105 души, за първите 18 дни на август 2016 г. са установени едва 15 трафиканти. Оказва се, че домовете за настаняване на мигранти, които са към дирекция „Миграция“ са препълнени. При капацитет на домовете от 940 лица, към 18 август в тях са настанени 1445 лица. В тези домове се настаняват първоначално задържаните мигранти, до установяване на техния статут, както и тези чужденци, които представляват интерес за службите или се считат за заплаха за сигурността. От справката на дирекция „Миграция“ става ясно още, че от началото на 2016 г. принудително са били върнати 512 незаконно пребиваващи граждани. Турция е приела едва 24 лица от България на основание споразумението за реадмисия, което по-рано тази година бе подписано между вътрешните министри на двете страни. Общият брой на молбите за връщане на чужди граждани, които са влезли на българска територия от Турция, от 01 юни до 18 август, се отнасят за 865 лица. При засилване на мигрантския поток в следващите седмици, страната ни има капацитет да приеме още около 2200 мигранти, които да бъдат настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците към МС. Към момента заетостта на центровете е 57% – при максимален капацитет от 5130, настанени са 2949 лица. / КРОСС

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'