Разделение в НС, заради доклада обявил Русия за заплаха. Антон Тодоров от ГЕРБ: Чудесен! Проф. Станислав Станилов: Натовски глупости! ВМРО: Откровено и вярно

Управляващите и опозицията се разделиха в мненията си за това дали Русия е заплаха за националната ни сигурност. Разделиха се и самите Патриоти – ВМРО остана доволно от доклада и го похвали, докато от „Атака“ го осмяха, предава Канал 3. Това са обикновените натовски глупости, лаконично коментира проф. Станислав Станилов от партията на Волен Сидеров. Студената война се завръща, докладът откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност от Руската федерация, на полюса е мнението на доц Милен Михов от партията на Красимир Каракачанов.
В доклада за националната сигурност се изтъкват „действията на Русия за като източник на регионална нестабилност и заплаха за единна, свободна и мирна Европа“. Михов е удовлетворен от този извод и смята, че документът на правителството много вярно отразява военната заплаха на Руската федерация в Черноморския басейн, където тя разполагала с военни сили на много високо ниво. Вторият факт, който се изтъква вярно в доклада според него, е констатацията за изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС. Третото са засилените опити на Русия да формира сфери на влияние чрез икономически, политически и културни средства, коментира историкът от ПГ на ОП. И направи извода, че се завръща Студената война.
„Ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена, но може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото от цялото формулиране на текстовете. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, разбира се, че има за изострените отношения между ЕС и Русия, Русия и НАТО, разбира се, че се говори за тази информационна война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА.
Колегата му от мнозинството Красимир Вълчев, който е и шеф на групата за приятелство с Русия в НС, се въздържа от крайни оценки. Вълчев каза, че няма такава информация, но за да бъде написан такъв доклад, явно нещо притеснява компетентните институции по темата „национална сигурност“. Вълчев, който е учил в Русия, отсече, че много често политиците пречат на отношенията на обикновените хора.
За разлика от Вълчев, колегата му по група Антон Тодоров обяви доклада за „чудесен“: „Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“.
Социалистите, очаквано, не се съгласиха с констатациите в доклада. „Груба грешка, поредната неадекватност на правителството е тази констатация“, е мнението на БСП, изразено от Антон Кутев. В документа е записано дословно: „Интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политически живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него, продължи да води трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион.“ В същото време в документа Русия не е изведена като основна опасност за националната ни сигурност. В документа обаче като най-голям риск пред нашата и европейската сигурност обаче е изведена „възможността за инфилтрация на екстремистки клетки“ в европейските държави.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'