Райчев: Не е лошо българите да свикват че трябва да има турчин в правителството!

В първите си два кабинета Бойко Борисов беше в позицията на Настрадин Ходжа, когато има сблъсък на две групи, той ги изслушваше и казваше и на едните, и на другите – „И ти си прав!“ Това заяви социологът Андрей Райчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Заедно с директора на Института за дясна политика Георги Харизанов анализираха състава на проектокабинета на Бойко Борисов. Ако настъпи конфликт в правителството, той ще бъде по принципни въпроси – я, „Турция“, я „Крадете“, смята Райчев.
Двамата „се разходиха“ по списъка с кандидат-министрите и го анализираха.
Започнаха с образованието.
Харизанов припомни, че от ГЕРБ неколкократно са посочили, че това е техен приоритет. „Очаквах образованието да поеме Милена Дамянова. Красимир Вълчев не е политическа фигура. Изненадата идва оттам, че позицията е заета от експертна фигура, а не от политик“, каза той.

Райчев обаче обърна внимание, че „образованието иска реформа и много непопулярна реформа“. „В България има 55 вуза и това всичко умира и загива. И умирайки, загивайки, издава отвратителен страх“, каза социологът. Според него Борисов не смее да се скара с тези хора. „В България има 55 вуза, 25 банки и 6 мелници. А трябва да са 55 мелници“, смята социологът. И направи извода, че никой не смее да реши въпроса във висшето образование.
„Не мисля, че става въпрос за страх, а за любимите на всички медии „съсловия“. Когато стане дума за реформи, съответното засегнато „съсловие“ вдига шум и привлича общественото внимание“, посочи Харизанов.
Не съм изненадан от избирането на непознат човек за министър на образованието. Защото образованието се нуждае от непопулярна реформа. Нищо особено няма да се прави в образованието и няма да се съкращават висши учебни заведения“, посочи Райчев.
Екатерина Захариева е жест към „умните и красивите“ и техните спонсори. Това е хитър ход на Борисов. ЕС имат голямо доверие на Захариева, защото е човек на Плевнелиев” , допълни Райчев. Според него при Цецка Цачева като министър няма да има никаква реформа в правосъдието, а тя щяла да ходи по посолствата да обяснява, че реформата е свършила.

„Лиляна Павлова е оперативен човек и умее да се справя със срокове. А процесите с европредседателство са много изостанали. Има обществена подкрепа за непопулярните реформи. Правителството ще работи”, обяви пък политолога Георги Харизанов. „Има фалшиви астматици, фалшиви диабетици, които скачат, когато тръгнат да се правят реформи. Тези, които правят реформи, са малцинство и те не трябва да имат никакъв инстинкт за самосъхранение, за да се захванат с важните неща“, продължи той.
„Има интересен баланс 50 на 50 – половината в кабинета са познати лица, другите са нови. Новите са интересни лица, добри решения. Много силно впечатление прави директорът на Хасковския театър за културата. Съжалявам, че няма турчин в правителството. Думата квота е лоша, но не е лошо българите да свикват, че трябва да има турчин в правителството“, каза Райчев. Според него „Екатерина Захариева е жест към „умните и красивите“ и техните спонсори“. „Борисов с този ход, за който го поздравявам, се опитва да използва цялото слагачество на Плевнелиев на полза роду“, добави социологът
„Лиляна Павлова ще липсва в регионалното министерство и не бих се учудил, ако след като свърши работата в председателството, се върне в строителното министерство“, каза Харизанов, преминавайки на друга тема – за строителното ведомство. Райчев пък коментира скандала, който се завихри около скъпите чанти на Павлова. „Като си се хванал на това хоро, ще си купиш евтина чанта. Министрите трябва да запомнят – не може скъпа чанта и скъпа кола, българите не харесват това!“
„Ако Цацаров си свърши работата, ДОСТ ще бъде забранен! Това е моето лично мнение, дано да не греша. Да допуснем, че Цацаров извърши това нещо, Турция няма да нападне България заради това. Но ще се случи следното – два варианта: А – Озверелите патриоти начело на България потискат правата на човека; Б – Най-после се задействаха имунните сили на тази държава пред шантажа на един нездрав човек, начело на една съседна страна. Когато България извърши такова нещо – единственото важно е как Европа чете това“, заяви още Райчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'