Работниците от „Дунарит“: Делян Пеевски иска да ни унищожи

Не се страхувам да кажа, че Делян Пеевски иска да ни унищожи. Това заяви синдикалният лидер Диана Георгиева по повод протеста на служителите на завод ”Дунарит” в Русе. Работниците от завода протестираха днес на граничния пункт ”Дунав мост”. Поводът е решението да се отнемат лицензите на предприятието за производство, търговия и съхранение на оръжие на завода. Въпреки непоносимата жега се събраха около 500 души, на практика цялата смяна от завод „Дунарит“, за да защитят правото си да работят. Нямаше спиране на движението. Протестът бе мирен, като работниците се надяват да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с „Дунарит“ и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места.
Изпълнителният директор и членовете на борда на директорите – Кръстьо Кръстев, Никола Стоянов и Тодор Трифонов, са подали оставки с една-единствена цел – да запазят лицензите и заводът да продължи да работи. Работниците споделят, че от 2001 година насам инж. Кръстев ръководи успешно предприятието и то в момента има печалба от 26 милиона само за миналата година. Над 1300 души работят в предприятието. Всички имат осигуровки и добра социална програма.
Протестът е организиран от синдикатите. Няма спиране на движението. Той е мирен, но се надяват отново да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с “Дунарит“ и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места. Спирането на производствения процес в „Дунарит“ АД ще доведе до непоправими последствия, свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия на България. Отнемането на разрешителните на „Дунарит“ ще се отрази върху цялостното изпълнението от България на вече сключени външни договори, подчертават синдикатите.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'