Путин: Русия се въоръжава превантивно

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е постигнала съществен успех в развитието на ударните ядрени въоръжения и системи за преодоляване на заплахите.
Според Путин само по този начин ще може да се запази стратегическият баланс в света, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Предупреждавахме, че ще направим това, че ще развиваме въоръжението си и това правим и ви уверявам, че днес Русия е постигнала съществени успехи в тази област“, заяви Путин на среща с ръководителите на световните информационни агенции в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург.

По думите му руските ударни ядрени комплекси са модернизирани и Русия успешно развива нови.

„Ние се избавихме от големи войни и конфликти в последните 70 години благодарение на така наречениястратегически баланс, който беше постигнат, след като две ядрени супердържави се договориха фактически на ограничаване както на ръста на настъпателните въоръжения, така и на ограничаване на системите за противоракетна отбрана.

Ето защо за всички е ясно, че ако едната страна развива противоракетната отбрана успешно в сравнение с втората, то тя придобива преимущество и пред нея се появява изкушението да използва това оръжие първа“, каза Путин.

Той заяви, че когато американските партньори едностранно са излезли от договорката, те са нанесли колосален удар и това е бил първият удар по международната стабилност от гледна точка на възможността за нарушаване на баланса на стратегическите сили.

„Тогава аз казах, че ние сега не можем да развиваме тези технологии, защото това е скъпо. Казах, че ще вървим по друг път, че ще усъвършенстваме ударните системи, за да съхраним баланса на силите в света, само за това“, допълни Путин.

Президентът изрази мнение, че системата за противоракетна отбрана на САЩ, която се разполага в Европа, има потенциала да се превърне в настъпателна система и може да се използва срещу Русия.

Ядрена заплаха от Иран няма, а системата за противоракетна отбрана в Европа продължава да се изгражда. Значи ние сме били прави, когато казвахме, че ни лъжат“, заяви Путин.

Говорейки за разполагане на елемент от противоракетния щит на НАТО в Румъния и за изтъкваните аргументи за защита от иранската ядрена заплаха, Путин припомни, че тази заплаха не съществува заради споразумението за иранската ядрена програма, на който САЩ са били инициатори и който е безусловно заслуга на американския президент Барак Обама.

За системата за ПРО, Путин каза също така, че САЩ са отклонили конкретни предложения за сътрудничество и въпреки възраженията на Русия действат по плана си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'