Путин: Русия няма да обсъжда връщане на Крим

Русия няма да води никакви преговори с никого за връщане на Крим на Украйна, заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Гърция.

„Що се отнася до Крим, ние смятаме, че въпросът е приключен окончателно. Това е историческо решение на хората, живеещи в Крим“, заяви Путин на пресконференцията в Атина след преговорите с гръцките лидери, предаде БТА.

Путин подчерта, че „Русия няма да води никакви обсъждания по този повод с никого„.

Той добави, че във връзка с това се е сетил за руската поговорка „Дай Боже нашето теле да изяде вашия вълк“.

Затова нека повече да не се връщаме към този въпрос, заяви Путин в заключение.

Путин сравни бюрокрацията в ЕС с Авгиевите обори

Той поздрави усилията на Гърция за сближаване на Русия и ЕС, но изрази съмнение, че Атина ще има сили да преодолее брюкселската бюрокрация, която сравни с Авгиевите обори.

Путин каза също, че прекрасно разбира тежкото положение на Гърция и на нейния премиер, който трябва да взема много трудни, но необходими решения.

„Ние съвсем не очакваме от Гърция да извърши подвизите на Херкулес и тя едва ли ще успее да изчисти Авгиевите обори на европейската бюрокрация“, изтъкна руският президент.

Той припомни, че добрите отношения между Гърция и Русия датират от векове.

„Всичко това е много добра база за руско-гръцките отношения. Смятаме също, че Гърция може да даде своя принос и да повлияе при вземането на решения както в Европейския съюз, така и в съседните държави“„, заяви Путин.

Румъния и Полша под прицел заради ПРО

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма друг избор, освен да предприеме ответни действия срещу американския противоракетен щит в Европа и предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на Русия.

„Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си“, каза Путин. „Същото важи и за Полша“, допълни руският държавен глава.

Руският президент не уточни какви действия ще предприеме Русия, но настоя, че страната му не предприема първата стъпка, а само отвръща на ходовете на Вашингтон.

Според Путин, в установките на ПРО на НАТО могат да бъдат поставени ударни комплекси, за което е нужно само да се смени програмното оборудване.

„Да се замени една ракета за друга не представлява никакво усилие. Никой няма да го забележи. Дори и румънците“, отбеляза Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'