Путин: Още през 2001г. бащата на Ким Чен Ун ми каза, че страната му разполага с атомна бомба

Онзи, който разговаря с Пхенян от позицията на силата, укрепва севернокорейския режим, заяви руският президент Владимир Путин на енергиен форум в Москва. На въпрос дали Москва е обезпокоена от севернокорейските ядрени и ракетни програми Путин отговори, че Русия граничи със Северна Корея, чийто ядрен полигон отстои на 200 километра от руската територия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Къде се намират САЩ, къде е Русия и къде е Северна Корея?„, попита реторично той и посочи, че Русия се опасява не по-малко от останалите, даже повече.
„През 2001 г., на път за Япония, бях в Северна Корея и се срещнах с бащата на сегашния лидер. Тогава той ми каза, че страната му разполага с атомна бомба. Освен това, той ми казал, че с помощта на прости артилерийски системи лесно ще стигнат до Сеул. Сега сме 2017 година и страната живее в условията на постоянни санкции и вместо атомна бомба има водородна, вместо просто артилерийски системи – ракета със среден обсег. Какво се е променило? Това ли е начинът за решаване на проблема? Виждаме, че всичко се случва точно наобратно„, каза още Путин. Путин коментира и възможността за нанасяне на масиран удар по КНДР. „Дайте да говорим направо. Може ли да се нанесе глобален удар по КНДР? Може! Ще даде ли това резултат? Не е ясно. Кой знае какво и къде е погребано там?”, попита той. Руският лидер добави, че войнствената реторика по адрес на КНДР е неприемлива. „Трябва да се намери път за пряк диалог между САЩ и Северна Корея, между Северна Корея и страните в региона”, посочи руският президент.
По време на форума Путин призна, че все още не е решил дали ще се кандидатира за още един президентски мандат. Той добави, че по закон това трябва да се направи в края на месец ноември-началото на декември тази година. Не, още не съм решил против кого ще се кандидатирам. Не съм решил дали изобщо ще се кандидатирам“. Изборите за президент в Русия ще се проведат през месец март следващата година. Пред форума Владимир Путин се изказа и за референдума в Иракски Кюрдистан. Според него случващото се в „тази или онази страна“ е нейна вътрешна работа.
Той посочи, че Русия отдавна поддържа приятелски отношения с кюрдския народ, но призна, че кюрдският въпрос е чувствителен за Турция, Иран и Сирия и декларира, че Москва се старае да прави всичко възможно, за да не раздухва въпроса. Руският президент констатира, че руско-американските отношения са станали заложник на вътрешнополитическата ситуация в САЩ. Той добави, че Москва „търпеливо чака“ този процес във вътрешнополитическия живот на САЩ да приключи, съобщи ТАСС. Ройтерс допълни, че според Путин отношенията му с американския президент Доналд Тръмп не са безпроблемни, но има надежда, че споделените интереси в борбата с тероризма ще сближат Москва и Вашингтон. „Вярвам, че личност, каквато е Тръмп, с неговия характер, няма да се остави да бъде заложник на нечии интереси“, каза руският президент и се похвали, че Русия има много приятели в САЩ.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'