Протестиращите работници от „Емко“ се срещнаха с Борисов. Поискаха оставката на министър Караниколов.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с част от протестиращите от ”Емко”. Тази сутрин служители на оръжейния завод отново излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет. Финансовият директор на ”Емко” и други представители на протестиращите работници от предприятието влязоха за среща с премиера в Министерския съвет, съобщи БНР. Малко по-малко от три часа продължи поредният протеста на работниците от „Емко“. Протестиращите поискаха оставката на икономическия министър Емил Караниколов и заявиха: „В сряда, ако няма решение, ще дойдем не хиляда, а много повече и тогава всички ще отидем в Министерски съвет”. Две са основните искания на работниците – да бъдат възстановени договорите, които частната фирма е загубила с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ в периода, в който фирмата беше с отнет лиценз, както и да им бъдат изплатени суми за поръчки от произведението оръжия за „Кинтекс“, които стоят блокирани по пристанищата.
Още утре да се реализира работна среща в държавната „Кинтекс“, чийто принципал е МИ и да се изяснят всички казуси около „Емко“. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов след срещата му с протестиращи от оръжейната фирма „Емко“. Заради нея той закъсня с час и половина за КСНС прли президента Румен Радев. На срещата с работниците присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, както и собственикът на „Емко“ Емилян Гебрев. Емилиян Гебрев също подчерта, че настояват нещата да се възстановят такива каквито са били май месец. На въпрос как е възможно договорът да бъде върнат след като е прехвърлен, той отговори, че това не е техен проблем.
„Този, който го е прехвърлил, той да си го върне. Това не е наш проблем. Това си е проблем на министъра. Нас ни удовлетворява решение – принципно. Не става въпрос само за нас. Това означава аз да вляза във вашата къща, да взема вашия хладилник и да го дам на колежката ви тук. Не може да има такива неща в 21 век. Има Конституция, има частна и държавна собственост изравнени.Това е принципен въпрос“, подчерта Гебрев. Според него, ако всичко се върне на изходна позиция май месец, те ще си понесат всички загуби, без да имат каквито и да било претенции. Той бе категоричен, че ако е на мястото на Караниколов след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запази честта и достойнството, на часа и секундата, би си подал оставката.
„Аз това бих направил. А сега дали той ще си я подаде, или не, е въпрос на морал и на вътрешно разбиране“, каза още Гебрев. Дали това връщане на топката в полето на икономическия министър, доказал досега с действията си, че е далеч от идеята да спре натиска срещу завода, ще даде конкретен резултат, предстои да видим.
Ето част от исканията на протестиращите:
1. Нашите договори не са върнати, нашите пари са запорирани. Ние искаме хляба си, искаме работата си.
2. Ние сме на протест също така и заради нашите договори с „Кинтекс“, които бяха прекратени без никакво правно основание. Искаме да ни върнат догорите. Взеха ни ги неправомерно. Караниколов след това каза – дадохме ги на ВМЗ. Така както са ги дали на ВМЗ, така да бъдат така добри да ни ги върнат.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'