Протест на КНСБ пред Министерски съвет. Хиляди работещи искат увеличение на доходите

КНСБ организира масов протест по улиците на София. Според синдиката в него са участвали над 8000 души. Профсъюзът няма да подкрепи бюджета за 2018 г. Според други, в протеста са участвали около 2500 души.„Не искаме да бъдем емигранти“, „Увеличение на минималната заплата“, „Още поне 100 лева към всяка заплата“ – с тези лозунги и скандирания протестното шествие на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се отправи от сборния си пункт – храм-паметник „Александър Невски“, към сградата на Министерския съвет на бул. „Дондуков“ 1 в София.
КНСБ настоява за по-високи заплати – поне още 100 лева към възнаграждението на всеки работник и задължителното запазване на клас „Прослужено време”. Хиляди хора протестират с искане за достойно заплащане на труда им. Протестът стигна до сградата на Министерски съвет. Протестиращите поискаха увеличаване на минималната работна заплата със 100 лева, да не отпада класът за прослужено време, както и да не се орязват болничните. Организаторите се обявиха за достоен труд и достойно възнаграждение на работещите. „Искаме своята част от печалбата на бизнеса, която сме си изработили“, обявиха протестиращи.
Днес Тристранният съвет разглежда бюджетите за догодина. Синдикатите искат още минимална заплата от 700 лева за всеки млад висшист, нормално заплащане на извънредния и нощен труд и необлагаем минимум до размера на минималната заплата. „Не правим национална революция, за да сваляме някого. Нямаме политически искания”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той коментира това по повод отказа на КТ „Подкрепа“ да участват в протеста. От там се притесняват, че политически сили искат да „яхнат“ мероприятието и да го използват политически. В същото време преди дни председателят на „Подкрепа“ Димитър Манолов подкрепи бюджета на НОИ, с което даде рамо на управляващите.
„Според нас минимална заплата от 510 лева е малко. Искахме поне 530 лева. В Румъния тя е 318 евро от началото на тази година. Докога ще изоставаме, вече сме равни с Македония, Сърбия. С кой остана да се сравняваме”, попита Димитров. Очаква се след края на протеста, КНСБ да поведе шествие към Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/, където е планиран втори протест с начален час около 13:45.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'