Проститутките в Турция се пребориха за пенсияНад 500 проститутки, работещи в западната турска провинция Измир вече ще могат спокойно да се пенсионират, пише „Хюриет дейл” (Hurriyet Daily), цитиран от Пик.

Турският държавен Иститут за социална защита установи, че 1,8 хиляди секструженички, сред които немалко жени в пенсионна възраст, не могат да се отдадат на заслужен отдих, защото работодателите им в продължение на последните седем години не са им внасяли пълния размер на осигуровките.

Нарушителите са били глобени и бързо направили вноските. В резултат на държавната грижа 501 проститутки са получили право на пенсия. Още 1299 работещи в публичните домове ще получат социални осигуровки според закона.

Решаването на този въпрос е станало благодарение на съдействието на Центъра за защита на правата на жените в Измир. Организацията настоява за създаване на правителствена комисия, която обиколила местните публично домове и подготвила отчет, който дал възможност на Института по социална защита да възстанови справедливостта.

В Турция проституцията е легална, припомня лента.ру. За да се получи право за оказване на интимни услуги, жената трябва да си направи идентификационна карта с данни за здравния статус и редовно да преминава прегледи за венерически болести.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'