Прокуратурата: Елена Йончева е знаела или е предполагала, че борави с престъпни пари

Елена Йончева е знаела или е предполагала, че борави с престъпни пари. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод разследванията, заради които по-рано днес главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати.

Йончева, която е депутат от БСП, е обвинена в пране на пари в особено голям обем.

С“През 2012 година е взето решение за създаване на съвместно дружество, което е една офшорна компания, регистрирана през 2011 година на Вирджинските острови. То се казва „Офроуд“ ООД. Една от компаниите участва с 320 000 лева“, каза тя. Установили сме, че новообразуваното дружество е открило банкова сметка в КТБ имало е и разплащателна сметка. Елена Йончева е била управител на новото дружество и тя е могла да разполага със сумите“, каза Арнаудова. „Сумата от 320 000 е постъпила по сметката на „Офроуд“. Как са изразходвани 170 000 лева от тях, с които е имала възможност да оперира само Елена Йончева, разследването не може да установи, докато не бъде снет имунитета на народния представител”, каза Арнаудова. Тя припомни, че парите идват от влоговете на гражданите, много от които не можаха да си върнат средствата.
Сигнали срещу Йончева подали двама депутати от ГЕРБ и още едно лице.

„Това са средства, присвоени от длъжности лица от КТБ и са средства, които не са собственост на КТБ, а са собственост на българските граждани, които са имали влогове там. Това според нас е престъплението, което е било извършено”, заяви Арнаудова.

Тя допълни, че прокуратурата разполага с гласови доказателствени средства, че Йончева е знаела или е предполагала, че парите са придобити по престъпен начин.

Имаме основание да считаме, че Елена Йончева знае или предполага, от гласни доказателствени средства на този етап, каза Арнаудова в отговор на въпрос има ли доказателства, че Елена Йончева е знаела, че парите, които ѝ предоставя новообразуваното дружество са придобити по престъпен начин. „Гласните доказателствени средства са в малък обем, защото Прокуратурата не би си позволила да извършва действия, които да доведат до навлизане в правната сфера на лице с имунитет“, посочи тя и уточни, че тези доказателства са извън подадените от депутатите от ГЕРБ в сигнала срещу Йончева.

„Самоличността на свидетелите няма да бъде разкривана към този момент“, заяви Румяна Арнаудова. „Имаме индикации, че се касае за длъжностно присвояване в особено големи размери. Имаме индикации и за това, че не са платени необходимите дължими данъци. Всички тези хипотези не можем да ги твърдим с убеденост“, обясни тя. „Можем да правим изводи от доказателства по делото „КТБ“, че зад офшорната компания стои едно от подсъдимите по делото лица“, обяви говорителят на главния прокурор. Попитана Цветан Василев ли е това лице, Арнаудова коментира: „Само това мога да кажа към момента. Следва да установим данните по надлежен ред“.

В отговор на въпрос сега ли излизат съмненията, свързани с Елена Йончева, или още по делото „КТБ“, тя уточни: „Доказателствата са събрани по сигнала на народните представители от ГЕРБ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'