Проф. Владимир Чуков: Русия направи анонс да заеме водещото място на САЩ в Близкия изток

Съединените щати наложиха вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, отхвърляща решението на американския президент Тръмп официално да признае Йерусалим за столица на Израел, след като всички други 14-членки подкрепиха мярката. Ветото, наложено от САЩ, не е изненадващо, а по-изненадващо е единодушието на всички други 14 членки на Съвета за сигурност, каза в ефира на БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

„Да отбележим и още нещо – че текстът на тази резолюция беше дълго време дискутиран и в своя по-твърд вариант вероятно нямаше да има такъв категоричен резултат (на подкрепа от 14 страни), тъй като в сегашния текст не се споменава името на американския президент, дори няма конкретно обосновано посочено за какво става въпрос, а принципно се критикува евентуално промяната на статута на Йерусалим. Дори в първоначалния вариант се призоваваше да бъде забранено каквото и да било преместване на посолства в Йерусалим до приключването на преговорите. Тоест, всички тези подробности бяха отхвърлени от Великобритания, Франция, Япония, от Украйна и поради тази причина се отиде на по-мекия вариант“, коментира експертът.

„Според мен обаче, по-интересен е самият дебат вътре по време на дискусията – наистина твърде много емоции, но зад емоциите имаше и много интересни политически мотиви, политически позиции на отделните страни членки. Великобритания каза, че в конкретния случай те не споделят същото становище както своя постоянен съюзник САЩ. Това, което ми направи впечатление, е изказването на руския представител, който всъщност постави акцента, че Русия е готова да бъде честен посредник – тоест направиха анонс да заемат мястото на Съединените щати като основен фактор в Близкия изток“, коментира проф. Чуков. Според него това подсказва наистина много силен дебат, много силно противопоставяне – освен на терен, така и на дипломатическо и международно равнище.

Владимир Чуков прогнозира много активно противопоставяне и дипломатически сблъсъци в различни международни организации, тъй като палестинците поемат курс към членство в такива организации – нещо, което преди е било договорено да не правят. Според анализатора палестинците ще започнат да търсят подкрепа от страна на Иран, Катар, Турция и всъщност основният поставен въпрос ще бъде кой ще плаща издръжката на Палестинската автономия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'