Проф. Николай Петров: Клиничните пътеки и лошият мениджмънт докарват болниците до фалит

Доста са проблемите в здравеопазването. Най-важен е оцеляването на болничната помощ. Има натрупани дългове над 500 млн. лв.. Това са само главници и едва ли е крайната сума. Това каза здравният министър проф. Николай Петров по БТВ. Има болници, които са добре управлявани. Други пък са много зле. Дойде моментът, в който да експлоадират. Откриха се доста порочни практики. Проблемите са свързани със закупуване на лекарства и консумативи на неизгодни цени.
Има и една обективна причина-от 2006 година клиничните пътеки не са мърдали като цена. Многократно се повиши минималната и средната работна заплата. Искаме да преразгледаме клиничните пътеки. Искаме да ги преразгледаме като цени и дейности. Решение е оптимизация на системата. Трябва реформа и цепене на стотинката. Накрая нещата опират до заплатите на работниците. А те нямат никаква вина. Нямаме пряко влияние върху управлението на общинските болници. Според него в случаи като тези в Ловеч, Враца, Димитровград и Поморие има няколко проблема – закупуване на продукти, лекарства и консумативи на неизгодни цени, некоректно отдаване на помещения под наем и лоши договори за съвместна дейност, както и „една обективна причина” – клиничните пътеки.
„От 2006-2007 г., когато са стартирали клиничните пътеки, те не са мръднали като цена, заплатите на хората се калкулират от тези клинични пътеки”, обясни Петров. По думите му в един момент делът на възнагражденията нараства прекомерно, а накрая даже и на тях се налага да бъде посегнато.
Здравният министър се обяви за предоговаряне на цените и дейностите, включени в клиничните пътеки, както и за изнасянето на част от тях в доболничната помощ с цел икономия.
По повод предложенията на БСП държавата да плати дълговете на болниците и те вече да не са търговски дружества, проф. Петров посочи: „Това е правено, години назад са покривани дълговете от излишъка на бюджета в края на годината, но следващата година е регистриран нов дълг, което означава, че това не е решение”.
Фалшивите болнични са проблем на някои места. Един работодател беше извадил служителите с болнични. Има някои съмнения за недобри практики. Стартирахме вчера проверки. Има регламент, по който да се следи издаването на болнични, така, че да се затегне контрола. Много пъти в медицината две и две не е четири. Нека да не наричаме колегите престъпници. Ще се закупят 400 линейки за спешните центрове. Това ще доведе до по-добри условия. Все още те са непривлекателно място. Има проект за бавно покачване на заплатите там.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'