Проф. Иво Христов: Елита ни е некомпетентен, често продажен и затова не желае да взима ясно страна

Имам чувството, че тъмна енергия се е разпиляла по тази страна и изяжда душите на хората. Ако трябва да обсъждате реални политически интереси – партиите не представляват истинските си интереси, а истинските им интереси не са за приказване. Това каза пред Би Ти Ви депутатът от БСП проф. Иво Христов. Сегашната ни политика влиза в една стара традиция на ослушването, да минат ветровете, но ние сме на кръстопът и това е драмата – ветровете никога няма да престана. Огромната драма на българите е, че сме бита нация. Излизаме от 20 век смачкани. В 20-ти век влязохме със самочувствие на свободен народ. Но, от 20-ти век излязохме като бита нация.Ние сме смачкан и бит народ и самоназначилите се за елит са същите. „Елита ни е некомпетентен, често продажен и затова не желае да взима ясно страна“, каза още професорът.
Ние сега влизаме в ситуация, че когато не взимаме страна, всъщност взимаме страна. В опитите да се измъкнем от руско-американските противоречия, ние не можем да не вземем страна, коментира професорът. България не може да бъде фактор въпреки събирането на Четворката във Варна. За всеки експерт е ясно-България никога няма да влезе в Шенген и няма да й позволят да въведе еврото, ние не можем да сме фактор и ще се някъде настрани, нещо като Косово и Босна, посредствена държава“, обясни Христов.
Трябва да имаме балансирана политика, но това е много трудно, когато геополитическите фактори искат да ескалират ситуацията, поради вътрешно-политическата си ситуация. САЩ се опитват да изнесат напрежението навън, за да не се случи вътре. Проблемът и конфликтът, както и енергията се насочват навън, коментира професорът.
Какво се случва в Русия? Путин смени целия губернаторски корпус с едни момчета на 30-40 години, А това си е един вътрешен преврат. Целта му е подмяна на елита, обясни ситуацията в Русия Христов. Гражданите на Русия не са съгласни със сегашния икономически модел, но дори да го сменят, е изключено Русия да „допълзи на четири крака до Запада“
Професорът коментира и процесите в Испания. Каталуния беше дипломна работа – опит да бъде фрагментирана Европа. Следващият клиент на този тип проект е Франция. Във Франция има баски, каталунци, бретанци и елзасци. Какво ще остане от нея? Италия също. На Север от Рим е Австрия, на юг е Африка, както казва един приятел. Мощни глобални сили имат за цел Европа да не бъде единен субект, смята професорът. Много по-лесно бихте манипулирали общност от 5млн. колкото е Каталуня, отколкото общност от 45млн. колкото е Испания. Целта е Европа на регионите, но нашият интерес е обединена Европа.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'