Проф. Божидар Димитров създава ново политическо движение и ще се бори за президентска република

Проф. Божидар Димитров ще учреди новото си политическо движение в Народния театър на 4 февруари и то ще се казва „Кан Кубрат” или само „Кубрат”.
„След това може то да се трансформира в партия. Движението ще има една цел – не за спасение и оцеляване на България , а ще работи за двете „В” – възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни професорът пред bTV.

По думите му ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което ще отнеме около година.

„В новото движение ще има предимно професори, но ще се търсят и професори не като титла, а в професиите си“, каза още Божидар Димитров.
„Трябва да има оздравяване на обществения живот и именно затова взех решение, по примера на цар Борис III и деветнадесетомайците, да направим едно политическо движение, условно наречено Българско прагматично движение, което да предлага и решения, и изпълнители“, обяви той пред Агенция „Фокус“.

„Изпълнителите ще бъдат в същата категория, които са били в периода 1935-1943 г. – учени от БАН и висшите учебни заведения. Тези „професорски“ правителства, които царят е правил, са не само от хора, които разбират от своята материя, но и са се показали като добри мениджъри. Потенциалът на тези хора все още не е използван през 30-те години на Преход. Само една шепа хора измежду депутатите и министрите са с научни звания. Тези хора, които бяха игнорирани от политиката, могат да свършват същата работа, каквато бе свършена в онзи златен за България период – 1935-1943г. Независимо от войната, никога България не е бележела такъв ръст и такова подобрение на параметрите във всяка една област на живота“, аргументира се проф. Димитров.

„Как смятаме да реализираме нещата? Като политическо движение първо ще видим дали ще ни повярва българският избирател, дали ще повярва на своя научен елит. Ако повярва, ще направим така, както се прави при демокрацията – ще участваме на избори“, разясни още той.

Проф. Димитров отсече, че неговата формация няма да преследва партийци за минали престъпления, защото това би било излишно.

„Ние ще бъдем политическо движение, което ще гледа напред, а не назад. Няма да търсим кой какво приватизирал и т. н. Халал да ѝ е „Техноимпекс“ на Корнелия Нинова“, заяви историкът.

Неговата формация нямало да е нито лява, нито дясна, а ще предлага и реализира решения, които водят до две неща с главно „В“ – Възход и Величие на България.

„Това е нашата цел. Затова няма да се интересуваме дали едно решение е ляво или дясно“, поясни проф. Димитров.

А иначе той даде добра оценка на свършеното от политиците през миналата година.

„Във външната политика България отбеляза много успехи и аз искам да изведа на преден план най-големия. Този, за който съм бленувал десетилетия наред – началото на разгрома на онази измислена и антибългарска идеология, наречена македонизъм“,коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'