Проф. Атила Асоди: Няма противоречие да си част от ЕС и да строиш АЕЦ с руска технология. Финландците избраха същата

Междудържавният заем от Русия за АЕЦ „Пакш“ 2 даде възможност за финансиране при благоприятни условия, каквито не можеш да намериш на финансовите пазари. В началото на ноември БАН представи резюме на анализа за бъдещето на АЕЦ „Белене“. В него като възможен вариант за реализация на българската централа се посочва т. нар. „унгарски модел“, по който се изгражда АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария – а именно с междудържавен заем от Русия. В контекста на проекта за АЕЦ „Белене“ и примера, който Унгария дава по отношение защитата на своя ядрен проект пред Европейския съюз и с оглед на екологичните цели, поставени с Парижкото споразумение за климата и мястото на АЕЦ в нисковъглеродното бъдеще на глобалната енергетика, БГНЕС потърси мнението на проф. Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за АЕЦ „Пакш“.

Въпрос: Проф. Асоди, все по-често се говори за нисковъглеродната енергия и множество анализатори смятат, че климатичните цели, поставени от Парижкото споразумение трябва да бъдат постигнати чрез увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Коя формула избра Унгария? И защо разчитате на нова АЕЦ?
Проф. Атила Асоди: Отговорът е лесен. Ако погледнете по-задълбочено в последния доклад „Световна енергийна перспектива 2017“, която е водещата публикация на Международната агенция за енергетика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще видите, че за успешно постигане на целите за опазване на климата, мащабното използване на атомната енергия е неизбежно. Още повече, според съответния сценарий, до 2040 г. трябва да се увеличи глобално количеството електроенергия, произведена от АЕЦ. За да бъдем в унисон с целта на ЕС за почти напълно елиминиране на емисиите от CO2 от енергийния сектор до 2050 г., която е дефинирана в пътната карта за декарбонизиране на ЕС, ние трябва да строим нови централи на основата на нисковъглеродни източници. Освен възобновяемите енергийни източници и атомната енергия спада към тях. Актуалната енергийна стратегия на Унгария предвижда страната да изгради енергийния си сектор на базата на атомната, възобновяемата енергия, на екологичната употреба на въглища и природен газ за балансиране на мрежата. Унгария е абсолютно в съответствие с тези цели и не само приветства глобалните цели по намаляване на промяната на климата, но и е готова да направи най-доброто за постигането им.

Въпрос: Беше ли трудно за Унгария да вземе решението за изграждане на АЕЦ „Пакш“ 2 и как убедихте обществото, че това е правилният път, по който да се поеме?
Проф. Атила Асоди: По време на обсъждането на унгарската енергийна стратегия, всички, включително зелените НПО, имаха възможността да кажат думата си и да изразят мнението си. Много заинтересовани страни, включително играчите на пазара, академичните и неправителствените организации бяха поканени да участват в процеса на формиране на стратегията. След това унгарският парламент обсъди тази стратегия детайлно и по-късно я прие като парламентарна резолюция. Имаше широка обществена дискусия по темата и така най-накрая стигнахме до настоящата стратегия. Що се отнася до изграждането на нова АЕЦ, трябва да се знае, че обществената приемливост на ядрената енергия в Унгария винаги е била висока, още повече, че местното население подкрепя решително настоящата АЕЦ.

Въпрос: Унгария е член на ЕС и в същото време страната избра да изгради АЕЦ „Пакш“ 2 с руска технология. Ще ни обясните ли защо?
Проф. Атила Асоди: Няма никакво противоречие в това да си част от ЕС и да строиш АЕЦ с руска технология. Русия осигурява природен газ, петрол, ядрена технология и много други ценни стоки за страни членки на Европейския съюз. Финландците избраха същата атомна технология, германците вече построиха директна връзка за природен газ с Русия и планират да построят още една. Няма нищо специално в това да купуваш нещо, особено енергийни източници и енергийни технологии, от Русия. Трябва да се прави умен избор от наличните възможности. Ние разработихме нашите технически изисквания и изисквания за ядрена безопасност по отношение на технологията на атомната централа. Тези най-съвременни изисквания напълно съответстват на Директивата за безопасност на ЕС и на постфукушимските изисквания. Руската технология за реактор ВВЕР-1200 може да изпълни тези изисквания с подходящите нива за безопасност. Този въпрос бе изцяло разследван от Европейската комисия и Комисията прие унгарската позиция.

Въпрос: Най-големият дебат при изпълнението на такъв голям проект като АЕЦ винаги е финансирането. Унгария избра да финансира изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 с междуправителствен заем от Русия. Защо избрахте тази възможност?
Проф. Атила Асоди: За да бъдем точни: 80% от стойността на изграждането се покрива от руски междуправителствен заем, а 20% се плащат директно от нашите собствени ресурси. Ако погледнете финансовите пазари, няма директни опции за финансиране за период от 31 години, каквато ние имаме в междуправителствения заем. Тъй като строителството на АЕЦ е продължителен процес, кредитна линия с отложено плащане на главницата от 10 години, е силно препоръчителна. Заради необходимостта от голямо количество средства, такава кредитна линия е съществен защитен механизъм за правилното осъществяване на проекта. Допълнително, можем да връщаме части от общия изтеглен кредит по всяко време, което също е много благоприятно. Като цяло това е кредитна линия, която устройва нашия атомен проект перфектно.
Въпрос: Проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 измина дълъг път с институциите на ЕС. Какво следва отсега и вие лично оптимист ли сте за неговото бъдеще?
Проф. Атила Асоди: Всъщност, досега ние сме получили всички необходими одобрения от ЕС, дори най-трудните. Не виждам никакви по-нататъшни значими препятствия, които трябва да се преодоляват. Ние имаме добри взаимоотношения с Комисията, дискусиите практически са постоянни. Честно казано, не очаквам бъдещи трудности с ЕС, проектът сега може да продължи. Така че аз определено съм оптимист за бъдещето на проекта АЕЦ „Пакш“ 2.
Въпрос: Сигурно знаете, че българското правителство трябва да вземе решение за съдбата на проекта АЕЦ „Белене“. Мислите ли, че моделът на АЕЦ „Пакш“ 2 е приложим за „Белене“?
Проф. Атила Асоди: В ЕС всяка страна членка има право да избере подходящия за нея енергиен микс. Силно вярвам, че ядрената енергия трябва да бъде част от енергийния микс не само сега, но и в бъдеще. Това как България ще реши въпросите за финансирането, одобренията от ЕС, лицензирането, въпросите за околната среда и площадката, зависи от обстоятелствата във вашата страна.
Заглавието е на редакцията(бел.ред.).
Източник: http://bgnes.com/
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'