Президентите Путин и Вучич, предоговориха доставките на руски газ за Сърбия и включването и в проекта „Турски поток

Президентите на Русия и Сърбия обсъдиха доставките на руски газ за Сърбия и евентуалното й включване в проекта „Турски поток“. Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че обемът на доставките на руски газ в Сърбия до 2022 г. може да достигне 3,5 милиарда кубически метра, предаде ТАСС. След среща със сръбския президент Александър Вучич, Путин каза, че тази година доставките на газ в Сърбия са се увеличили с една четвърт и са надхвърлили 2 милиарда куб. метра. Русия и Сърбия приеха поправки в междуправителственото споразумение, предвиждащи отмяна на забраната за реекспорт на руски газ. Протоколът за изменения в споразумението беше подписан в присъствието на Путин и Вучич.

Подписан беше и анекс към договора от 27 март 2013 г. за доставка на газ в Сърбия, сключен между руския Газпром експорт и компания Югоросгаз. Русия и Сърбия се договориха да изключат от междуправителственото споразумение за доставка на руски газ точка, ограничаваща използването на закупения газ само за вътрешния пазар. По-рано Газпром, в отговор на искане на Европейската комисия, обеща да осигури свободно движение на газа на европейския пазар. Според условията на споразумението Русия доставя на Сърбия от 2012 до 2021 г. до 5 милиарда куб. м газ годишно. Доставките на природен газ в Сърбия тази година са се увеличили с 26 процента, надхвърляйки 2 милиарда куб. метра /през 2016 г. са били 1,75 милиарда куб. метра/. През 2018 г. се прогнозира увеличение с 15 процента, се посочва в материали на пресслужбата на Кремъл, подготвени за срещата на Путин с Вучич.

След разговорите със сръбския президент Путин заяви, че Москва и Белград разработват възможността за включване на Сърбия в строителството на газопровода „Турски поток“, който се реализира от Газпром. Руският президент Владимир Путин смята, че създаването на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз /ЕАИС/ и Сърбия може да открие нови възможности за развитие на деловите връзки. След срещата си с Вучич Путин каза, че вече се водят консултации по този въпрос между ЕАИС и Сърбия, и той се надява крайният резултат да бъде подписване на взаимноизгодно споразумение. Путин изтъкна, че Русия и Сърбия задълбочават сътрудничеството си в областта на транспортната инфраструктура. По неговите думи, руските железници реализират програма за комплексно развитие на железопътната мрежа в Сърбия и подновяване на подвижния състав, при което проектът се финансира с руски държавен кредит в размер на 800 милиона долара.

Руският президент каза също, че двете страни са настроени да задълбочат сътрудничеството в банковата сфера. Сърбия очаква да постигне в скоро време споразумение за доставка на руски хеликоптери, заяви Александър Вучич след разговорите с Путин. „Разговаряхме с руски представители във връзка с продължаването на нашето военно-техническо сътрудничество. Република Сърбия също така се интересува от осигуряване на хеликоптери, ние вярваме, че в скоро време ще се договорим по този въпрос“, посочи Вучич. Според сръбски медии Сърбия планира да купи най-малко шест военно-транспортни хеликоптера от системата на въздушната отбрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'