Президентът: Измислят се всевъзможни проекти със спорна обществена значимост и схеми за източване на публичните ресурси

Според президента Румен Радев би било добре бюджетният излишък да се изхарчи след обществен дебат и санкция на парламента. Държавният глава изрази тази позиция при закриването на днешната кръгла маса по проблемите на неравенствата и бедността в България, която се състоя под негов патронаж, предава БТА.

„Вие днес всички се обединихте около тезата, че трябва промяна. Тя може да стане само с дебат около истината, сблъсък на идеи и привличане на обществото и всички институции в него, защото само така можем да стигнем до рационални решения. Днешната кръгла маса е една добра стъпка в тази посока, за което ви благодаря, каза държавният глава.

По думите му следваща добра стъпка би било българският парламент да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента.

Това ще бъде един много силен сигнал от страна и на правителството, и на парламента към българските граждани и надежда за демократичните процеси в страната“, заяви президентът Румен Радев.

Обобщавайки различни политически и икономически модели при закриването на дискусията, Радев даде като пример за т.нар. „творческо разрушение“ на електронното управление. В продължение на много години се измислят всякакви поводи и оправдания то да не бъде факт, защото електронното управление води към прозрачност, отбеляза президентът.

Държавният глава подчерта, че в страните, в които има инклузивни политически и икономически институции, има прогрес и просперитет, основан на конкурентноспособност, а силна централизирана държава провежда ефективни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на гражданите и гарантира техните свободи и сигурност.

По думите на президента обратен ефект произвежда т.нар. ексклузивен модел на управление, който неглижира гражданското общество и създава държава, която не може да защити правата, собствеността и бизнеса на гражданите и да гарантира тяхната сигурност.

Държавният глава разкритикува, че при тези институции публичните средства се разходват с липса на достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни, гражданите са слабо представени в управлението и управляващият елит е слабо контролиран, а основната му цел е личното облагодетелстване“, посочи още Румен Радев.

По думите му при ексклузивните институции липсва прозрачност в харченето на публичния ресурс, както и отчетност и отговорност, включително се измислят всевъзможни проекти със спорна обществена значимост и схеми за източване на публичните ресурси.

Държавният глава разкритикува отново корупцията в обществения сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'