Президентът вижда огромни вълни от българи, които се завръщат в България

За нас е важно, че гледната точка на България беше чута в сърцето на Европа – Европейския парламент. Ние представихме начина, по който виждаме демократичното развитие на страната, на нашия регион и целия Европейски съюз.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като направи изказване пред Европейския парламент в Страсбург и разговаря с неговия председател Мартин Шулц.

Държавният глава обсъди с председателя на ЕП преговорите между ЕС и Канада за подписване на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение и благодари на Мартин Шулц за последователната подкрепата за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Постигнахме важна стъпка напред по въпроса за визовата либерализация между Канада и България с помощта на Европейския съюз. Сигурен съм, че през следващите дни можем да постигнем споразумение по този важен въпрос. Това е начинът, по който работи Европа – солидарост в подкрепа на каузата на България“, заяви президентът.

Държавният глава коментира и предстоящия референдум в Обединеното кралство за оставането на страната в ЕС. „Великобритания ще бъде по-силна в рамките на Европейския съюз. Уверен съм, че тя ще избере пътя на европейската интеграция и че потенциалната опасност тя да излезе от Европейския съюз няма да се реализира“, заяви още президентът. Росен Плевнелиев добави, че ЕС е „правилната платформа, която дава възможност на държавите да се развиват и постигат целите си и припомни, че опасенията на Лондон, че имиграцията от Румъния и България ще достигне високи нива не са се оправдали.

„България е по-свободна от всякога, българите могат да пътуват навсякъде по света. Където и да се намират, те дават своя принос за икономиката на страните, в които живеят“, заяви президентът и напомни, че сънародниците ни успешно се интегрират на трудовите пазари на държавите от Европейския съюз. „България се подобрява и модернизира, нейната икономика расте. В момента сме най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа. Виждаме вълна от българи, които се връщат обратно в страната си, защото тя отваря пред тях нови хоризонти за професионална реализация и образование“, каза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди убеждението си, че непрекъснатият интензивен диалог с Европейския съюз е път към преодоляването на предизвикателствата на Балканите. В сложната ситуация, в която се намира Република Македония, е важно вътрешните проблеми да се решават с водещото участие на местните политици. „Помощта на Европейския парламент и на съседните държави за Република Македония е налице, но страната трябва да създаде сама устойчиво решение за излизане от кризата“, добави още държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на българските депутати в Европейския парламент за достойния и професионален начин, по който представляват страната ни и подчерта, че България ще продължи да бъде част от формулирането на европейските политики и намирането на общи решения на предизвикателствата.

източник: vevesti.bg

One thought on “Президентът вижда огромни вълни от българи, които се завръщат в България

 • 21.06.2016 at 12:51
  Permalink

  И къде по точно ги видя тези завръщащи се българи бе плевньо?!
  Дори част от бежанците избягаха, защото видяха каква мизерия е тук та българите ли ще се върнат дето са намерили по добър живот на запад?!
  По добре не прави подобни изказвания, че хората почват да се чудят на какви наркотици си.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'