Престъпна група за трафик на мигранти бе разкрита в България и още пет държави от ЕС

При мащабна операция на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания бе разбита престъпна група за трафик на мигранти. Операцията става възможна, след като през март 2017 г. между петте държави, с участие на Евроджъст и Европол, е създаден съвместен екип за разследване. Членовете на групата незаконно са превеждали граждани от Афганистан и Пакистан в страни от Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата. Незаконните мигранти са транспортирани с автомобили, в които имало изградени специални укрития.
Разследването е започнало през 2016 г. във Великобритания и Холандия, които са установили, че дейността на групата се осъществява и на територията на други три държави в ЕС. В България разследването срещу групата е започнало в началото на март 2017 г. от Специализираната прокуратура. Операцията е логистично подпомогната от Европол, която е предоставила информация за особеностите при разследването в различните правни системи.
В България, под ръководството на Специализираната прокуратура, се провеждат процесуално-следствени действия на територията на София, Ловеч и Враца. До момента са извършени 24 претърсвания, 17 от които с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд, а 7 при условията на неотложност. До момента са задържани общо 42-ма души.
В България са задържани 7 лица, в изпълнение на издадени европейски заповеди за арест по искане на Белгия и Франция. В Белгия са задържани 13 лица, а във Великобритания задържаните лица са 22. Създаден е координационен център в рамките на Евроджаст с участие на всички национални бюра на заинтересованите държави и аналитичния отдел на Евроджаст, който продължава да работи в момента и координира действията на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания.
Действията продължават. Събират се и доказателства за извършване на „пране на пари“ от организираната престъпна група.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'