Премиерът на Косово, Рамуш Харадинай: Не ни сравнявайте с Каталуня

Сравнението на Косово с Каталуния влошава климата, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай.
Решението на Сърбия да се обърне към Европейската комисия и да сравнява Косово с Каталуния не облекчава решаването на различни въпроси и влошава климата, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай в интервю за радио „Свободна Европа“, предаде БТА. „Косово би действало по много въпроси, ако бъде по-сигурно за перспективите си. Един нов подход на Сърбия – да се обърне към ЕС и да сравнява Косово с Каталуния, не улеснява тези теми и влошава климата“, каза Харадинай.
Той подчерта, че Косово не е кандидат за членство в ЕС, а има само подписано Споразумение за стабилизиране и асоцииране. Премиерът добави, че диалогът за нормализиране на отношенията с Белград сега се води от президента Хашим Тачи, но се подготвя платформа за очакванията на Косово от този диалог. Той увери, че правителството ще подкрепи президента в хода на диалога, и призова опозицията също да се включи в процеса. Сърбия обвини световната общност в двойни стандарти по отношение на Косово и Каталуния. „Как в случая с Каталуния не важи референдумът за независимост, а в случая с Косово отцепването е възможно, и то без референдум“, заяви президентът Вучич.
Косовският вицепремиер Енвер Ходжай от своя страна заяви, че Косово не може да се сравнява с Каталуния, тъй като Сърбия е извършила етническо прочистване в Косово. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., близо десет години след като НАТО предприе въздушни атаки над Сърбия, за да прекрати кървавия конфликт с етническите албанци в областта. Независимостта на Косово бе призната от САЩ и повечето страни от Европейския съюз, но не и от Сърбия и нейните съюзници. Близо десетилетие по-късно жителите на Каталуния подкрепиха независимост на областта от Испания на референдум, който Мадрид обяви за противоконституционен.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'